Foto: LETA

Konkurences padome (KP) ir saņēmusi apvienošanās ziņojumu par darījumu, kurā kompānija "Indy AB" iegūst izšķirošu ietekmi pār bankām DNB un "Nordea" Baltijā, informē KP.

"Indy AB" ir apzīmējums holdinga kompānijai, kurai piederēs jaunizveidotā banka, taču tas nav jaunais apvienotās bankas zīmols, uzsvēra "Nordea" bankas Komunikācijas departamenta vadītāja Baltijas valstīs Signe Lonerte. Patlaban vēl notiek darbs pie jaunās bankas nosaukuma un zīmola izveides.

Bankas pārstāve skaidroja, ka pašlaik notiek darbs pie jaunās bankas izveides, kas nozīmē arī nepieciešamo atļauju un rekomendāciju saņemšanu no attiecīgajām uzraudzības iestādēm visās trīs Baltijas valstīs. Pašlaik gan "Nordea", gan "DNB banka" Baltijas valstīs iesniegušas izskatīšanai pirmos pieteikumus banku apvienošanās darījumam Konkurences padomei. Dokumentus Latvijas finanšu tirgus uzraugam Finanšu un kapitāla tirgus komisijai plānots iesniegt vēl šogad.

Lēmums par apvienošanās atļaušanu, aizliegšanu vai atļaušanu ar saistošiem noteikumiem KP jāpieņem viena mēneša laikā no ziņojuma saņemšanas dienas. Savukārt, ja lietā nepieciešama padziļināta papildu izpēte, lēmuma pieņemšanas termiņš var tikt pagarināts līdz četriem mēnešiem no ziņojuma saņemšanas dienas.

Uzņēmumi, kas varētu sniegt būtisku un pamatotu viedokli par plānotās apvienošanās ietekmi uz tirgu un konkurenci tajā, aicināti sazināties ar KP.

KP atļauja apvienošanās darījumiem nepieciešama, ja apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā Latvijas teritorijā ir bijis ne mazāks par 30 000 000 eiro un vismaz divu apvienošanās dalībnieku apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā Latvijas teritorijā ir bijis ne mazāks par 1 500 000 eiro.

KP atzina, ka valstiska lielo apvienošanās darījumu kontrole nepieciešama, lai nepieļautu būtisku konkurences samazināšanos uzņēmumu apvienošanās rezultātā. Tādējādi tiek saglabāts konkurences dzinējspēks, kas nepieļauj nepamatotu cenu pieaugumu, veicina izvēles un kvalitātes kāpumu, kā arī tautsaimniecības izaugsmi kopumā.

Pēc tirgus analīzes KP atļauj darījumus, kuru rezultātā netiek būtiski samazināta konkurence. Apvienošanās var tikt atļauta arī tad, ja iespējamo kaitējumu konkurencei var novērst, paredzot apvienošanās dalībniekiem saistošus noteikumus, kas regulē to darbību tirgū. Apvienošanās, kuru rezultātā rodas vai nostiprinās dominējošais stāvoklis vai var tikt būtiski samazināta konkurence un apvienošanās dalībnieku piedāvātie saistošie noteikumi nenovērš negatīvās sekas konkurencei, tiek aizliegtas.

Kā ziņots, "Nordea" un DNB noslēgušas vienošanos par darbības apvienošanu Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, lai izveidotu jaunu, vadošu banku Baltijā ar spēcīgām Ziemeļvalstu saknēm. Plānots, ka darījums par jaunas bankas izveidošanu tiks slēgts ap 2017. gada otro ceturksni. Līdz darījuma slēgšanas brīdim, kad tiks saņemti visi nepieciešamie apstiprinājumi, abas bankas - "Nordea" un DNB - Baltijas valstīs darbojas atsevišķi kā savstarpēji konkurējoši uzņēmumi.

Pēc "Nordea" un DNB Baltijas biznesa apvienošanas jaunā banka tiks reģistrēta Igaunijā un strādās ar filiālēm Latvijā un Lietuvā. Tomēr bankas darbība tiks organizēta visās Baltijas valstīs, proti, visās valstīs plānots izvietot jaunās bankas darbības kompetenču centrus. Tiks apvienots arī abu banku līzinga un pensiju bizness.

Pašlaik vēl nav zināms, kāds būs jaunās bankas nosaukums, taču zīmolā tiks atspoguļots gan darbības tirgus - Baltijas valstis -, gan arī bankas īpašnieku izcelsme - Ziemeļvalstis.

Pēc "Nordea" un DNB darbības apvienošanas izveidotā banka būs otrais lielākais spēlētājs Baltijas valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!