Foto: LETA

AS "SEB banka" nolēmusi neveikt maksājumus ASV dolāros uz Latvijas bankām, kurām liegta tieša pieeja ASV dolāru maksājumiem.

"Jau labu laiku ASV finanšu iestādes ir pārtraukušas sniegt ASV dolāru maksājumu pakalpojumus virknei Latvijā reģistrētu kredītiestāžu, ņemot vērā paustos riskus saistībā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas mēģinājuma riskiem. (..) "SEB banka" nevēlas būt daļa no ASV korespondējošo banku noteikto ierobežojumu apiešanas, un mēs neatbalstām banku sektora izmantošanu apšaubāmu ASV dolāru maksājumu izpildei," skaidro "SEB bankas" vadītāja Ieva Tetere.

Šim "SEB bankas" lēmumam nav nekādas ietekmes nedz uz "SEB bankas" klientu ikdienas darījumiem, nedz uz citu Latvijas banku klientu darījumiem. ASV dolāru darījumi starp "SEB bankas" klientiem un citu Latvijas banku klientiem tikpat kā nav, skaidro bankas vadītāja.

Līdz šim tika reģistrēti daži darījumi mēnesī, un "SEB banka" prognozē, ka pieprasījums pēc maksājumiem ASV dolāros uz citām Latvijas bankām nepieaugs.

Portāla "Delfi" rīcībā nonākusi bankas šonedēļ sniegta ziņa klientam, ka "SEB bankas" Darbības atbilstības pārvalde un SEB grupa pieņēmusi lēmumu turpmāk neizpildīt ASV dolāru maksājumus uz sešām Latvijā strādājošām bankām. Ja tiks veikts dolāru maksājums uz kādu no šīm sešām bankām, tad maksājums netiks izpildīts un nauda tiks atmaksāta atpakaļ kontā. Ierobežojumi attiecas tikai uz ASV dolāru maksājumiem. Savukārt eiro valūtas maksājumi tiks izpildīti tāpat kā līdz šim.

Bankas "Citadele" un "Luminor" ierobežojumus maksājumiem ASV dolāros nav noteikušas.

Bankas "Citadele" ārējās komunikācijas vadītāja Baiba Ābelniece paskaidroja, ka "Citadele" savā darbībā naudas atmazgāšanas novēršanas un atbilstības jomās ir ievērojusi un turpina ievērot stingrākas prasības, nekā noteikts Latvijas un Eiropas Savienības likumdošanā, un veic stingru klientu izvērtēšanu un darījumu uzraudzību. Pašlaik nekādi jauni ierobežojumi vēl papildu jau esošajām prasībām nav noteikti.

Arī "Luminor" ierobežojumus maksājumiem ASV dolāros nav noteikusi. Bankas darbības fokuss vērsts uz vietējo Baltijas tirgu un klientiem, kuri pamatā izmanto norēķinus eiro valūtā, paskaidroja bankas komunikācijas projektu vadītāja Lita Juberte-Krūmiņa. Viņa atzīmēja, ka banka ikdienas darbā ievēro noziedzīgi iegūtu līdzekļu un terorisma finansēšanas riska pārvaldīšanas stratēģiju, kas paredz, ka banka strādā ar zema riska klientiem. Šajā ziņā banka ievēro konservatīvu pieeju lēmumu pieņemšanā.

Savukārt "Swedbank" par šo jautājumu komentārus nesniedza, norādot, ka iekšējās kontroles procesus nekomentē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!