Foto: LETA

Vairākiem tūkstošiem pensiju saņēmēju gada ienākumu deklarācijās kļūdaini uzrādīts nodokļu parāds, jo Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) sniegusi Valsts ieņēmumu dienestam (VID) kļūdainus datus, portālam "Delfi" atzina VSAA pārstāve Iveta Daine.

Daine pastāstīja, ka 6098 pensiju saņēmējiem VSAA uzrādījusi pārāk lielus ienākumus, kas noveda pie iedzīvotāju ienākumu nodokļu parāda uzrādīšanās VID gada ienākumu deklarācijā.

Kļūdas VSAA pieļāva aprēķinos par tiem pensiju saņēmējiem, kuriem 2018. gadā tika pārrēķināts pensijas vai piemaksas pie pensijas apmērs. Piemēram, veikti pensiju pārrēķini, kapitāla pārskatīšana vai paaugstināta piemaksa par stāžu, kā rezultātā ir pārrēķināts arī iedzīvotāju ienākuma nodoklis.

VSAA šobrīd cenšas veikt labojumus, lai nosūtītu VID pareizu informāciju. Aģentūra atvainojas klientiem un neskaidrību gadījumā aicina vērsties jebkurā VSAA klientu apkalpošanas centrā vai zvanīt uz informatīvo tālruni 64507020.

VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme portālu "Delfi" informēja, ka kļūdas upuriem nebūs nepamatoti jāšķiras no saviem līdzekļiem.

Tiklīdz VID saņems no VSAA precizētos datus, dienests veiks šīm personām nodokļu pārrēķinu, balstoties uz patieso informāciju. Visos gadījumos, kad nodokļu parāds nestrādājošiem pensionāriem izrādīsies aprēķināts nepamatoti un cilvēks to jau būs iemaksājis valsts budžetā, VID veiks pārrēķinu, informēs personu par tā rezultātiem un atmaksās dēļ neprecīzajiem VSAA datiem nepamatoti sarēķināto summu.

Patlaban nestrādājošos pensionārus VID lūdz nogaidīt ar deklarācijas iesniegšanu un neveikt tajā redzamā parāda samaksu.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka šogad var rasties situācijas, kad iedzīvotājiem 2018. gada laikā nodokļi nav tikuši samaksāti pilnā apmērā un ir izveidojusies nodokļa starpība jeb piemaksa, kas ir jāsamaksā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!