Foto: AFP/Scanpix/LETA

Igaunijas bankas "Swedbank" padome par valdes priekšsēdētāju apstiprinājusi līdzšinējo šī amata pienākumu izpildītāju Olavi Lepu, bet par valdes locekli un finanšu direktori līdzšinējo šo pienākumu izpildītāju Annu Keutsu, paziņojusi banka. Ar padomes lēmumu no amatiem un darba bankā atbrīvoti trīs valdes locekļi.

"Vadības pārmaiņas ļaus Igaunijas "Swedbank" iet uz priekšu. Olavi Leps un Anna Keutsa ir pieredzējuši banku sektora līderi un snieguši lielu ieguldījumu "Swedbank" attīstībā," sacīja Igaunijas "Swedbank" padomes priekšsēdētājs Bjerns Elfstrands.

"Mums joprojām ir spēcīga un nemainīga apņēmība attīstīt "Swedbank" Igaunijā, koncentrējoties uz mūsu klientiem un sabiedrību. Un kā Igaunijas banku sektora līderis esam pilnībā apņēmušies turpināt attīstīt procesus naudas atmazgāšanas novēršanai," norādīja "Swedbank" vadītāja Baltijas valstīs Šarlote Elsnica.

Darbu "Swedbank" un tās valdē atstāj bijušais Igaunijas bankas vadītājs Roberts Kits, bijušais finanšu direktors Vaiko Tammeveli un privāto klientu apkalpošanas vadītāja Kaje Metsla.

"Trīs augsti vērtētu līderu atcelšana no amata ir grūts lēmums. Tomēr tās ir sekas bankas iekšējai izmeklēšanai, kas turpinās. Lēmums ir balstīts informācijā par vēsturiskiem trūkumiem attiecībā uz darbu naudas atmazgāšanas novēršanā," paskaidroja Elfstrands.

Kits un Tammeveli no amata tika atstādināti 17. jūnijā. Viņu vietā par pienākumu izpildītājiem tika iecelts risku direktors Leps un finanšu investīciju vadītāja Keutsa.

Pašlaik nav atklātas nekādas noziedzīgas darbības. Par tādām arī nav saņemta informācija.

Jaunais Igaunijas "Swedbank" privāto klientu nodaļas vadītājs būs Tarmo Ulla.

Zviedrijas sabiedriskā televīzija SVT vēstījusi par aizdomām, ka starp "Danske Bank" un "Swedbank" Baltijas struktūrvienībām laikā no 2007. līdz 2015. gadam plašā apmērā un sistemātiski notikuši aizdomīgi pārskaitījumi, kuru kopējā summa sasniegusi vismaz 40 miljardus Zviedrijas kronu (3,7 miljardi eiro). Aptuveni 50 klientu skaitā bijušas ārzonas kompānijas un korporatīvie klienti, kas neveic reālu uzņēmējdarbību.

Martā "Swedbank" grupas uzraudzības padome atbrīvoja no amata bankas prezidenti Birgiti Bonnesenu, bet aprīlī atkāpās padomes priekšsēdētājs Larss Idemarks. Jūnijā amatu atstāja arī bankas padomes loceklis Prīts Perenss, kurš no 2008. līdz 2014. gadam vadīja Igaunijas "Swedbank".

Igaunijas "Swedbank" ietilpst Zviedrijas banku grupā "Swedbank".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!