Foto: Saeimas administrācija

Ceturtdien uzrunā Saeimas deputātiem finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) norādīja, ka 2020. gada valsts budžeta veidošana būtiski atšķīrās no iepriekšējās prakses – tas ir piecu valdības partiju veidots un sabalansēts budžets. Reirs uzsvēra, ka ar šo budžeta likumprojektu nav palielināti nodokļi, tādēļ uzņēmējiem un Latvijas iedzīvotājiem tiekot nodrošināta stabilitāte.

Latvijai ir jārēķinās ar mazāku budžetu nekā iepriekš plānots. 2019. gada ziemā veiktā IKP pieauguma prognoze ir samazinājusies par 0,2%, tādējādi pašreiz plānotais pieaugums ir apstājies pie 2,8% robežas. To ietekmē fakts, ka Latvijas budžeta pieaugums ir atkarīgs no ārējām svārstībām, un pašreiz šīs svārstības ir vērstas uz negatīvo pusi, uzsvēra Reirs.

"Strādājot pie nākamā gada valsts budžeta, sadarbībā ar visām valdības partijām ir izvērtētas visas iespējas, vajadzības un priekšlikumi. Valdība ir spējusi vienoties par atbalstu daudziem sabiedrībai ļoti nozīmīgiem pasākumiem veselības jomā, izglītībā, kā arī iekšējās drošības un tieslietu jomās," sacīja Reirs.

Valsts budžeta ieņēmumi 2020. gadā plānoti 9,9 miljardu eiro apmērā, savukārt izdevumi pārsniegs 10 miljardus eiro. Salīdzinot ar 2019. gadu, valsts budžeta ieņēmumi ir paredzēti par 717 miljoniem eiro lielāki un izdevumi pieaugs par 610 miljoniem eiro. Diskusijās ar nozaru ministrijām tika turpināta izdevumu pārskatīšana, konstatējot, ka ne vienmēr nauda tika izlietota maksimāli efektīvi. Izdevumu pārskatīšanas procesā tika rasti papildu 94 miljoni eiro.

Nozaru prioritātēm kopumā tiek atvēlēti papildu 174 miljoni eiro. Īpaši izcelta papildu 50 miljonu eiro atvēlēšana veselības nozarei 2020. gadā, kur kopā ar pašvaldību budžetiem veselības nozarei tiek plānoti 1,37 miljardi eiro jeb 4,1% no IKP. Pēc Reira sacītā tas izpilda likumā noteikto prasību veselības nozarei ar 2020. gadu atvēlēt 4% no IKP. Savā uzrunā ministrs arī norādīja, ka ar 2020. gadu diferencētais neapliekamais minimums tiek palielināts līdz 500 eiro, savukārt ar 2021. gadu ir iecerēts minimālo algu palielināt līdz 500 eiro.

Tāpat papildu 228,7 miljoni eiro tiek paredzēti sociālajai aizsardzībai, kas sevī ietver minimālās pensijas, invaliditātes pabalsta palielinājumu, pensiju indeksācijai un citus sociālos pakalpojumus.

Kopējais finansējums sociālajai aizsardzībai 2020. gadā būs 3,5 miljardi eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!