Foto: LETA
AS "Meridian Trade Bank" ir mainījusi nosaukumu uz "Industra Bank" (Industra), portālu "Delfi" informēja bankas padomes priekšsēdētājs Jurijs Adamovičs.

Jaunais nosaukums atspoguļojot bankas darbības stratēģijas maiņu, fokusējoties uz sadarbību ar Latvijas un Baltijas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem un sniedzot tiem pakalpojumus, kas nepieciešami biznesa veiksmīgai attīstībai.

Vienlaikus banka apliecina, ka turpinās sarunas ar potenciālajiem investoriem. TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš ziņoja, ka ekspolitiķi un biznesmeņi Andris Šķēle un Ainārs Šlesers vēlas kļūt par baņķieriem un grasās pirkt "Meridian Trade Bank".

"Šobrīd, kamēr nav noslēgušās darījuma sarunas ar bankas potenciālajiem investoriem, banka nevar sniegt konkrētāku informāciju. Jauno investoru vārdus varēsim paziņot pēc visu saskaņojumu procedūru veikšanas," portālam "Delfi" sacīja kredītiestādē.

"Industra" portālam "Delfi" sīkāk nekomentēja, kādā stadijā šobrīd ir sarunas ar potenciālajiem investoriem un vai starp tiem joprojām ir arī abi ekspolitiķi. Tiek uzvērts, ka bankas zīmolu plānots ieviest pakāpeniski gada laikā, un bankas klientiem nekādas papildu darbības nav jāveic.

""Industra" ir banka reālās ekonomikas uzņēmējiem – ražotājiem, pakalpojumu sniedzējiem, cilvēkiem, kas praktiski īsteno savas biznesa idejas. "Industra" nosaukums iemieso šo ambīciju – ar patiesām partnerattiecībām atbalstīt uzņēmējdarbību, kas ar savu enerģiju un mērķtiecību rada jaunu vērtību neatkarīgi no darbības veida – no lauksaimniekiem līdz jauno tehnoloģiju ieviesējiem. Mēs esam gatavi sākt Industra vīzijas un vērtību ieviešanu dzīvē," saka Adamovičs.

"Vienlaikus ar darbības modeļa maiņu un sakārtošanu šobrīd noslēguma posmā ir arī darbs pie bankas pirmā līmeņa kapitāla stiprināšanas," viņš turpina.

Foto: bankas jaunais logo


"Industra Bank", bijusī "Meridian Trade Bank", ir 1994. gadā dibināta Latvijas kredītiestāde ar 13 norēķinu centriem Latvijā un trim Lietuvā. Bankai ir vairāk nekā 30 tūkstoši klientu un pēc šī rādītāja "Industra" ir sestā lielākā banka Latvijā. Bankas grupas konsolidētie aktīvi šī gada trešā ceturkšņa noslēgumā bija 173 miljoni eiro, bet šī gada trīs ceturkšņu peļņa – 423 tūkstoši eiro.

2019. gada 30. septembrī "Industra Bank" aktīvi bija 172,525 miljonu eiro apmērā, kas ir par 5,6% jeb 10,323 miljoniem eiro mazāk nekā 2018. gada beigās, kad bankas aktīvi bija 182,848 miljoni eiro. Pēc aktīvu apmēra "Industra Bank" 2019. gada septembra beigās bija 13.lielākā banka Latvijā, liecina LETA arhīvs.

Jau ziņots, ka Krievijas miljardieru Rotenbergu ģimene 2006. gadā nopirka "Skonto" grupas uzņēmējiem piederošo "Multibanku".

Tobrīd banka bija uz bankrota sliekšņa ASV sankciju draudu dēļ par naudas atmazgāšanu. Rotenbergi "Multibanku" pārsauca par "SMP Bank" un draudzība ar Vladimiru Putinu Rotenbergiem ļāva pelnīt arī Latvijā - Krievija Latvijā dzīvojošajām militārpersonām pensijas sāka maksāt caur šo banku un turpina darīt to joprojām.

Pēc Krimas aneksijas Eiropas Savienība Akādiju Rotenbergu iekļāva sankciju sarakstā. Lai Latvijas "SMP bank" varētu turpināt strādāt, akcijas pārņēma "SMP bankas" menedžments. Tā atkal tika pie jauna vārda - "Meridian Trade Bank".

Pie visiem īpašniekiem 22 gadus banku vadīja Svetlana Dzene. Gandrīz tikpat ilgi padomē strādāja viņas dzīvesbiedrs Andris Dzenis un pēc Rotenbergu aiziešanas Dzenes ģimene ar 37% bija lielākie akcionāri. Šajā laikā banka par tai neizdevīgiem nosacījumiem finansējusi Dzeņu īpašumus un par to Finanšu un kapitāla tirgus komisija "Meridian Trade Bank" pirms diviem gadiem sodīja un lika maksāt 900 tūkstošus eiro. Akcionāri Dzeņus no bankas amatiem izmeta un vērsās policijā, atgādina raidījums, iepriekš ziņoja "Nekā personīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!