Foto: Shutterstock
Lai arī Covid-19 izplatības dēļ arī Latvija piedzīvo ekonomisko lejupslīdi, tomēr 36% valsts iedzīvotāju saglabā optimismu par savas ģimenes finansēm, liecina "OMD Latvia Snapshots" aptaujas internetā rezultāti.

Neraugoties uz sarežģīto ekonomisko situāciju, ar kuru ārkārtējās situācijas dēļ saskaras valsts, 36% Latvijas iedzīvotāju saglabā optimismu par savas ģimenes finansēm. Cilvēki arī prognozē, ka viņu ienākumi turpmāko 12 mēnešu laikā nemainīsies (24%) vai pat pieaugs (12%), atzina "OMD Latvia" Stratēģijas direktore Tija Ezeriņa.

Pētījuma secinājumi liecina, ka lielāks optimisms raksturīgs gados jaunākiem iedzīvotājiem līdz 40 gadiem, kas varētu būt saistīts ar augstāku elastību un spēju pielāgoties jaunajiem apstākļiem.

"Kopumā savu finansiālo iespēju stabilitāti vai uzlabojumu tuvāko 12 mēnešu perspektīvā sagaida 45% iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 29 gadiem, kā arī 41% vecumā no 30 līdz 39 gadiem. Salīdzinājumam, pirmspensijas 50-59 gadu vecumā tie ir vairs tikai 30%, bet senioru vecumā pēc 60 gadiem – 28%," sacīja uzņēmuma pārstāve.

Tomēr optimistiski noskaņoti ir mazāk nekā puse iedzīvotāju, proti, 51% uz savu finansiālo situāciju raugās pesimistiski, sagaidot tās pasliktināšanos. Augstākais bažu līmenis šobrīd ir uzņēmēju/vadītāju vidū, no kuriem situācijas pasliktināšanos prognozē 59%, bet uzlabošanos – 15%)

Līdzīgs noskaņojums ir arī speciālistu/biroja darbinieku vidū – situācijas pasliktināšanos prognozē 53%, bet uzlabošanos 9% cilvēku. Augstāka trauksme ir novērojama cittautiešiem un sievietēm.

Aptaujas rezultāti arī parāda, ka trauksmes līmenis konsekventi pieaug, palielinoties ģimenes locekļu skaitam.

Pētījums veikts laika posmā no 20. līdz 24. martam, kurā piedalījās 706 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

"OMD Latvia Snapshots" ir interneta pētījumu rīks, kas ik nedēļu nodrošina reprezentatīvu informāciju par Latvijas iedzīvotāju noskaņojumu, viedokli, kā arī patēriņa uzvedību un paradumiem kā biznesa profesionāļiem, tā plašākai sabiedrībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!