Foto: Shutterstock

Lielāko daļu Latvijas iedzīvotāju (57%) satrauc viņu sagaidāmās nākotnes pensijas apmērs, liecina "Swedbank" veiktā aptauja.

Viņuprāt, pensija visticamāk būs ļoti zema, un nesaskata šai situācijai nekādu risinājumu. Savukārt katrs desmitais paļaujas uz bērnu atbalstu, un teju tikpat daudzi uzskata, ka līdz pensijai nenodzīvos. Tikai 13% iedzīvotāju jūtas pārliecināti par saviem ienākumiem, jo veido uzkrājumus pensiju 3.līmenī vai ir citi aktīvi, kas nodrošina regulārus ienākumus.

"Iedzīvotāju satraukums par sagaidāmās nākotnes pensijas apmēru ir pamatots, jo, kā rāda Latvijas Bankas aprēķini, valsts piešķirtā vecuma pensija attiecībā pret vidējo atalgojumu valstī jau šobrīd ir tikai 40% apmērā no algas. Turklāt paredzams, ka nākotnē tā vēl samazināsies, jo pieaug pensionāru skaits pret iedzīvotājiem darbspējīgā vecumā," saka "Swedbank" Pensiju atbalsta daļas eksperte Vita Ņikitina.

Vaicāti par pensijas apmēru, teju puse (48%) iedzīvotāju par pietiekamu uzskata pensiju, kuras apmērs ir vismaz 70-100% no šobrīd saņemtā atalgojuma. Tikai 1% iedzīvotāju uzskatītu par pietiekamu pensiju, kas būtu līdz 50% no pašreizējās algas.

Absolūtos skaitļos vidējais pensijas apmērs, ko iedzīvotāji vēlētos saņemt, ir 923 eiro. Tas ir par 46 eiro vairāk nekā 2018.gadā, kad vēlamais pensijas apmērs bija 877 eiro. Savukārt desmit gadu perspektīvā sagaidāmās pensijas apmērs ir pieaudzis par nepilniem 100 eiro. Lielākas gaidas attiecībā uz sagaidāmo pensijas apmēru ir iedzīvotājiem vecumā no 40 – 49 gadiem (sagaida saņemt 1002 eiro), kā arī iedzīvotāji ar augstiem ienākumiem (sagaida 1240 eiro mēnesī).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!