Foto: LETA
Pirms Covid-19 pandēmijas izraisītās krīzes savstarpējo aizdevumu platformas piedzīvoja strauju uzplaukumu – ņemot vērā vienkāršo ieguldīšanu un salīdzinoši augsto ienesīgumu, daudzi metās tajās izvietot savus uzkrājumus.

Tomēr, iestājoties krīzei, daļa ieguldītāju atgriezās realitātē - daļa aizņēmēju, kuru aizņēmumi tika finansēti caur platformām, vairs nespēja pildīt savus maksājumus, kā rezultātā pat aizdevumu kompānijas, kurām platformu analītiķi bija piešķīruši salīdzinoši drošus reitingus, sāka uzrādīt negatīvus rezultātus, savukārt daļa pārtrauca darbību pavisam un ieguldītājiem savu naudu vēl aizvien nav izdevies atgūt.

Investori krita panikā, redzot, ka aizņēmēji pagarina savu aizdevumu termiņus un atsevišķas kompānijas savā valstī zaudē licenci vai pārtrauc darbību, un vēlējās strauji atgūt savus līdzekļus. Lai mazinātu līdzekļu aizplūšanu aizdevumu platformām nācās domāt risinājumus, tostarp, noteikumu maiņu, pagarinot atmaksas termiņus vai ierobežot naudas izņemšanu, kas nereti izsauca ieguldītāju dusmas. Ņemot vērā, ka kopējs regulējums šajā jomā vēl nav ieviests, šī krīze izgaismoja problēmas un robus platformu darbībā, norāda eksperti.

Patlaban gan tirgus ir nedaudz nostabilizējies, taču vēl nav skaidra pandēmijas otrā viļņa ietekme, ko gan daļa analītiķu prognozē mazāku.

No vienas krīzes līdz otrai

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!