Foto: Zane Bitere/LETA

Atbalsts uzņēmumiem Covid-19 krīzē ir sasniedzis nepieciešamo apmēru un jaunu atbalsta pasākumu izveide šobrīd nav nepieciešama, teikts Fiskālās disciplīnas padomes (FDP) starpziņojumā par Latvijas Stabilitātes programmu 2021.-2024.gadam.

Padome norāda, ka valsts atbalsta pasākumu fiskālā ietekme uz 2020. gada budžetu bija 1,1 miljards eiro jeb 3,7% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Savukārt prognozētā atbalsta pasākumu ietekme uz 2021.gada budžetu patlaban lēsta 1,8 miljardu eiro apmērā jeb 6,2% no IKP. Padome uzskata, ka atbalsts jau šobrīd ir sasniedzis nepieciešamo apmēru, un jaunu atbalsta pasākumu izveide nav nepieciešama.

"Lielākais atbalsta apmērs ir piešķirts tieši pēdējos mēnešos un, visticamāk, liela daļa no atbalsta reāli sasniegs adresātus jau pēc ārkārtējās situācijas - kad pabalsts vairs nav tik nepieciešams," piebilst FDP starpziņojumā.

Tāpat padome atzīst, ka Covid-19 krīzei ir plaša spektra ietekme uz dažādiem ekonomiskas sektoriem, piemēram, būvniecības nozare ir pat piedzīvojusi izaugsmi 2020. gadā, līdz ar to valdības akceptētais vairāk nekā 200 miljonu eiro apjomīgais papildus valsts pasūtījums būvniecības nozarei "neizskatās ekonomiski pamatots".

Padome arī brīdina, ka līdz 2022. gada beigām spēkā esošā atkāpe no fiskālo prasību ievērošanas savienojumā ar nākamgad gaidāmajām Saeimas vēlēšanām var stimulēt budžeta izdevumu palielināšanu, kam ir vāja saikne ar Covid-19 izraisīto ietekmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!