Foto: DELFI
Latvija nevar atļauties neinvestēt, un uzņēmējiem jābūt drosmīgākiem un tālredzīgākiem un jāsaprot, ka Covid-19 ir aizejošs risks, Latvijas Bankas (LB) rīkotajā diiskusijā par globālās, eirozonas un Latvijas tautsaimniecības attīstību sacīja centrālās bankas vadītājs Mārtiņš Kazāks.

Diskusijas laikā tika uzsvērts, ka šā gada beigās inflācija varētu sasniegt savu augstāko punktu, ko veicina dažādi faktori, taču nākamajā gadā šis kāpums visdrīzāk varētu atslābt.

"Papildus esošajam inflācijas un inflācijas gaidu pieaugumam, klāt nāk uzkarsēts darba tirgus un aizvien straujāks darba izmaksu kāpums, kas sāk iecenoties patērētāju gaidās par algu pieaugumu, un tad inflācija var noturēties augstu ilgāku laiku. Tomēr mūsu pamatscenārijs veidots, ņemot vērā, ka inflācijas pieaugumu pagaidām noteica ārējie faktori, un tie, visticamāk, ir pārejoši, taču pārejas periods var ievilkties dažus gadus, sacīja LB Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste.

Tomēr ir vairākas lietas, ko iespējams darīt, lai riskus samazinātu, piemēram, investīcijas, atzina LB eksperti.

"Privātā sektora investīcijas ir ilgstoši bijušas vājas, kas ir atspoguļojies jaudu noslodzēs, jo tās ir diezgan augstas – pieprasījums aug strauji un brīvās jaudas samazinās, un tādēļ ir skaidrs, ka tas agri vai vēlu novedīs pie cenu pieauguma," atzina Rutkaste.

"Var teikt, ka šobrīd ir tāda situācija, ka nauda ir atnesta, somas ir sakrāmētas, cilvēki un uzņēmēji ir sākuši tērēt, bet jautājums ir tajā, cik lielā mērā tas aizies cenās, bet cik daudz – apjomos. Ja nebūs investīcijas, tad vairāk aizies cenās, un tas nudien nav tas labākais risinājums. Līdz ar to nepieciešams spēcināt piedāvājuma pusi un veikt investīcijas. Latvija nevar atļauties neinvestēt, un tas attiecas uz visiem – privātpersonām un jo īpaši uz uzņēmējiem, kuriem jābūt drosmīgākiem un tālredzīgākiem – šis ir jauns cikls un jauns kāpums, Covid-19 ir aizejošs risks. Jā, tas aizvien eksistē, bet tas ir aizejošs. Ja neinvestēs šodien, tad tas nākotnes izaugsmi nevilks uz augšu, tāpēc jāinvestē šodien, lai no tā naudas apjoma, kas pašlaik nāk iekšā pasaules ekonomikā, dabūtu apjomus izlaides pusē, paliekoša algu kāpuma pusē, un ne tik daudz īstermiņā izšautu salūtu," sacīja Kazāks.

Jau ziņots, ka Latvijas Banka paaugstinājusi Latvijas IKP 2021. gada pieauguma prognozi paaugstināta līdz 5,3%, bet 2022. gadā tiek gaidīta 5,1% izaugsme (jūnija prognoze attiecīgi 3,3% un 6,5%), informē centrālās bankas pārstāvji.

Savukārt Latvijas inflācijas prognoze palielināta līdz 2,8% 2021. gadā un 4% 2022. gadā (jūnija prognozes – 2% inflācija 2021. gadā un 2,9% inflācija 2022. gadā).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!