Foto: AFP/Scanpix/LETA
Akciju vērtība Eiropas un Āzijas biržās piektdien būtiski samazinājusies saistībā ar Krievijas karaspēka uzbrukumu Zaporižjas atomelektrostacijai (AES) Ukrainā.

Londonas biržas indekss FTSE 100 piektdien dienas vidus tirdzniecības sesijā samazinājies par 3,1%, Frankfurtes biržas indekss DAX 30 sarucis par 3,2%, bet Parīzes biržas indekss CAC 40 nokrities par 3,1%.

Tikmēr Tokijas biržas indekss NIKKEI 225 tirdzniecības sesijas noslēgumā samazinājies par 2,2%, Honkongas biržas indekss HANG SENG sarucis par 2,5%, bet Šanhajas indekss nokrities par 1%.

Vienlaikus eiro vērtība pret ASV dolāru sarukusi līdz 1,0981 dolāram par eiro, kas ir zemākais līmenis gandrīz pēdējos divos gados.

Jau vēstīts, ka Ukrainā iebrukušais Krievijas karaspēks piektdienas rītā trāpīja Zaporižjas AES pirmajam energoblokam un izcēlās ugunsgrēks, kuru Ukrainas ugunsdzēsēji likvidēja plkst.6.20. AES darbinieki pēc tam ziņoja, ka notiek kauja starp Krievijas karaspēka tā dēvēto kadiroviešu elites kaujiniekiem un Ukrainas nacionālo gvardi.

Pirmais energobloks pirms nedēļas tika pieslēgts elektrotīklam, bet pirms dažām dienām tas tika pārvests plānveida remonta stāvoklī. Tā kā šī energobloka reaktorā atrodas kodoldegviela, tā apšaudes turpināšana draud izraisīt pasaules mēroga kodolkatastrofu, kuras sekas nav iespējams prognozēt.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, runājot par Krievijas armijas īstenoto Zaporižjas AES apšaudi, kas izraisījusi ugunsgrēku, piektdien apsūdzēja Krieviju kodolterorā un atzīmēja, ka līdz šim neviena cita valsts nav apšaudījusi atomstaciju energoblokus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!