Foto: DELFI

"Swedbank Latvija" peļņa pirmajā pusgadā ir sasniegusi 49 miljonus eiro. Pērn attiecīgajā periodā tā nopelnīja 42 miljonus eiro, liecina kredītiestādes sniegtā informācija.

Peļņa ir palielinājusies, pateicoties ienākumu kāpumam un zemākiem izdevumiem kredītuzkrājumiem, informē bankā.

Tīrie procentu ienākumi būtiski nav mainījušies. Kreditēšanas apjomi ir auguši par 3%, pateicoties mājsaimniecību kreditēšanas apjomu kāpumam. Depozītu apjoms ir pieaudzis par 7%. Neto ienākumi no komisijām ir pieauguši par 11%, galvenokārt pateicoties lielākiem ienākumiem no karšu maksājumiem un aktīvu pārvaldības. Izdevumi ir palielinājušies par 4%, lielākoties saistībā ar augstākām personāla izmaksām un ieguldījumiem digitālajos risinājumos. Kredītuzkrājumu izmaiņas šogad bija minimālas, pretstatā 6 miljoniem eiro pirmajos sešos mēnešos pērn.

"Otrajā ceturksnī turpinājās ekonomikas izaugsme, un bija vērojama augsta privātpersonu un uzņēmumu aktivitāte. Vairāk nekā dubultojies "zaļās" finansēšanas apjoms, kas liecina par lielāku sabiedrības interesi par ilgtspēju un enerģētiskās stabilitātes veicināšanu. Vienlaikus inflācijas palielināšanās, procentlikmju kāpums un ziemas sezonā gaidāmās grūtības enerģētikā sāk negatīvi atsaukties uz patērētāju noskaņojumu un rada sarežģītākus apstākļus uzņēmumiem, kā rezultātā turpmākā ekonomikas attīstība kļūst neskaidrāka. Tomēr, ņemot vērā samērā spēcīgos ekonomikas un finanšu pamatrādītājus un publisko ieguldījumu turpināšanos ekonomiskajā un sociālajā konverģencē ar ES, ilgāka termiņa prognozes Latvijas tautsaimniecībai ir cerīgas," pauž "Swedbank" vadītājs Latvijā Lauris Mencis.

Biznesa aktivitāte otrajā ceturksnī ir bijusi joprojām spēcīga, neraugoties uz valdošo ģeopolitisko un makroekonomisko nenoteiktību un inflācijas palielināšanos. Hipotekārās kreditēšanas apjomi ir pieauguši, pateicoties tam, ka mājokļu sektorā ir turpinājusies augsta aktivitāte. Tā kā gan privātie, gan korporatīvie klienti aizvien vairāk iegulda ilgtspējīgās izvēlēs, videi draudzīgu automašīnu jaunās pārdošanas apmēri ir auguši par 69%, savukārt saules paneļu finansēšana un ieguldījumi daudzdzīvokļu namu renovācijā ir pieauguši četrkārtīgi salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Kopējais privātpersonām jauno piešķirto kredītu apjoms ir audzis par 15% salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn, savukārt uzņēmumiem piešķirtais finansējums gada izteiksmē ir palielinājies par 18%. Banka turpinājusi atbalstīt savus korporatīvos klientus, piešķirot finansējumu apgrozāmajiem līdzekļiem, informē Mencis.

Klientu tēriņi šajā ceturksnī joprojām ir bijuši augsti, ko veicinājusi samērā zemā Covid-19 izplatība un atvaļinājumu sezonas sākšanās. Kamēr viena daļa klientu savus uzkrājumus ir ieguldījusi energoefektivitātes uzlabošanā, citi ir palielinājuši iemaksas savos pensiju uzkrājumos. 3. pensiju līmenim ir vērojams spēcīgs pieaugums – gada laikā uzkrājumus pensijai sākot veidot vairāk nekā 17000 jauniem klientiem.

Turpinās sankciju ievērošanas kontroles pastiprināšanās. Lai samazinātu sankciju pārkāpumu risku, "Swedbank" pārtrauca maksājumu izpildi uz Krieviju un Baltkrieviju un no tām, kā vienīgos pieļaujamos izņēmumus atstājot maksājumus sociālajām un humanitārajām vajadzībām un maksājumus, kas veikti valsts interesēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!