Foto: Shutterstock
Mājokļu tirgus joprojām ir aktīvs, iedzīvotāji iegādājas gan dzīvokļus, gan privātmājas. Visaktīvāk mājokļu kredītam pēdējā gadā pieteikušies cilvēki, kuri strādā apdrošināšanas, finanšu un biznesa pakalpojumu jomā.

Mājokļa kredītam aktīvi piesakās arī informācijas tehnoloģiju nozares speciālisti, transporta un loģistikas jomās strādājošie, kā arī mazumtirdzniecībā un veselības aprūpē nodarbinātie, šādus datus apkopojusi "Luminor" banka.

"Neskatoties uz mājokļu un būvniecības cenu kāpumu, augsto inflāciju un dārgajiem energoresursiem, mājokļu tirgus nav apstājies un ir vērojama augsta iedzīvotāju interese un aktivitāte. Šobrīd kredītņēmēji pārsvarā ir no nozarēm ar stabilu vidējo atalgojumu. Joprojām izskatām visus kredīta pieteikumus un vērtējam katru gadījumu individuāli, pievēršot uzmanību ienākumu līmenim, esošajām saistībām, kredītvēsturei, kā arī kopējam kredīta slogam attiecībā pret mājsaimniecības ienākumiem," skaidro "Luminor" mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Visvairāk mājokļu kredītus bankā saņēmuši ekonomiski aktīvi klienti vecumā no 30 līdz 36 gadiem, ar vienu vai vairākiem bērniem un mājsaimniecības kopējiem ienākumiem 2000-3000 eiro. Vidējā piešķirtā mājokļu kredīta finansējuma summa ir ap 80 tūkst. eiro uz 23 gadiem ar ikmēneša maksājuma summu ap 370 eiro.

Lielākā daļa šīs bankas klientu hipotekāro aizdevumu saņem, izmantojot "Altum" programmas ģimenēm un jaunajiem speciālistiem. Visvairāk šādu kredītu tiek izsniegti dzīvokļa vai mājas iegādei, mājokļa iegādei un tā remontdarbiem, mazāk privātmājas celtniecībai.

Galvenokārt ģimenes saņem līdzekļus mājokļa iegādei Rīgā vai Pierīgā, kamēr jaunie speciālisti biežāk nekā ģimenes ar bērniem izvēlas dzīvi galvaspilsētā.

"Laikā, kad aug inflācija un palielinās mājokļu cenas, "Altum" atbalsts ir neatsverams atspaids klientiem, lai varētu saņemt aizdevumu jaunas dzīvesvietas iegādei. Prognozējams, ka interese par valsts atbalstu tikai palielināsies," spriež Sausais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!