Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Šveices banka "Credit Suisse", ko plosījuši gadiem ilgi skandāli, plāno piesaistīt četrus miljardus dolāru, pārdodot akcijas, atlaižot tūkstošiem cilvēku un atdalot savu investīciju banku, ziņo "Reuters".

Šveices banku jau gadiem vajā sliktas pārvaldības skandāli - banka iejaukta gan potenciālā nelegāli iegūtas naudas atmazgāšanā, gan centienus slēpt krievu oligarhu jahtu iegādes. Tāpat banka zaudējusi naudu, ieguldot uzņēmumos, kas vēlāk bankrotējuši.

Šogad rudenī, kā jau rakstīja "Delfi Bizness", pasaulē izskanēja bažas, ka banka varētu pilnībā sabrukt. Daudzi bažījās, ka tas varētu novest pie finanšu krīzes, kas pielīdzināma 2008. gadā pieredzētajam. Šīs bažas gan, kā "Delfi Biznesam" skaidroja eksperti, visticamāk ir nepamatotas.

Nu banka ir publicējusi savus jaunākos finanšu datus un tie, kā jau bija paredzams nav iepriecinoši - banka ir zaudējusi četrus miljardus dolāru.

Tas atspoguļojās arī akciju cenā, kura pēdējā mēneša laikā bija lēnām kāpusi, bet pēc finanšu datu publicēšana zaudēja apmēram 7% nokrītot līdz 4,41 Šveices frankam ceturtdienas pirmajā pusē.

Banka gan cenšas uzturēt optimismu. Tās jaunais izpilddirektors Ulrihs Koerners ceturtdien ASV medijam "CNBC" sacīja, ka tas ir sākums "pārveidošanai jaunā "Credit Suisse"."

Banka plāno zaudētos miljardus atgūt piesaistot investoru naudu. Bet nākotnē "Credit Suisse", kas pasaulē nodarbina vairāk nekā 50 tūkstošus cilvēku, naudu taupīs ar mazāk darbiniekiem. Līdz šā gada beigām tā atlaidīs 2700 cilvēku un līdz 2025. gada beigām samazinās darbinieku skaitu par aptuveni 9000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!