Foto: LETA

Privātā un riska kapitāla investīciju fonda "BaltCap" grupas uzņēmums SIA "Emsco" plāno augsto tehnoloģiju uzņēmuma "HansaMatrix" akcionāriem izteikt akciju atpirkšanas brīvprātīgo piedāvājumu, teikts uzņēmuma paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

"Emsco" ir iesniegusi apvienošanās paziņojumu Konkurences padomei, kas šobrīd atzinusi iesniegto ziņojumu par pilnīgu. Pēc pozitīva Konkurences padomes lēmuma saņemšanas "Emsco" vērsīsies ar iesniegumu Finanšu un kapitāla tirgus komisijā, lai saņemtu atļauju brīvprātīgā akciju atpirkšanas piedāvājuma izteikšanai.

Brīvprātīgā akciju atpirkšanas piedāvājums tiks izteikts visiem "HansaMatrix" akcionāriem normatīvos paredzētajā kārtībā un pēc visu nepieciešamo atļauju saņemšanas.

"BaltCap ir privātā un riska kapitāla investīciju uzņēmums Baltijas valstīs. "BaltCap" investē uzņēmumu vadības komandās un uzņēmumos, kuriem ir skaidra vīzija izaugsmei ne tikai Baltijas valstīs, bet arī ārpus to robežām.

Biržas "Nasdaq Riga" valde trešdien nolēma piemērot uzraudzības statusu "HansaMatrix".

Birža uzraudzības statusu piemēro saskaņā ar biržas noteikumu "Par finanšu instrumentu iekļaušanu un tirdzniecību biržas regulētajos tirgos", kas nosaka, ka uzraudzības statusu piemēro, ja tiek izteikts emitenta akciju atpirkšanas piedāvājums vai ir publiski paziņots par nodomu izteikt šādu piedāvājumu.

Uzraudzības statusa piemērošana nepieciešama, lai piesaistītu tirgus dalībnieku uzmanību.

Konkurences padome ir saņēmusi "Emsco" apvienošanās ziņojumu par plānotās izšķirošās ietekmes iegūšanu pār "HansaMatrix", liecina konkurences padomes publiskotā informācija.

Konkurences padomei viena mēneša laikā no ziņojuma saņemšanas dienas ir jāpieņem lēmums par apvienošanās atļaušanu, aizliegšanu vai atļaušanu ar saistošiem noteikumiem vai papildu izpētes sākšanu. Ja lietā nepieciešama padziļināta papildu izpēte, lēmuma pieņemšanas termiņš var tikt pagarināts līdz trim mēnešiem no ziņojuma saņemšanas dienas.

Uzņēmumi, kas varētu sniegt būtisku un pamatotu viedokli par plānotās apvienošanās ietekmi uz tirgu un konkurenci tajā, aicināti sazināties ar Konkurences padomi.

Konkurences padomes atļauja apvienošanās darījumiem nepieciešama, ja apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā Latvijas teritorijā ir bijis ne mazāks par 30 miljoniem eiro un vismaz divu apvienošanās dalībnieku apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā Latvijas teritorijā ir bijis ne mazāks par 1,5 miljoniem eiro katram.

"BaltCap" ir privātā kapitāla ieguldījumu fonds, kas ir piesaistījis vairāk nekā 700 miljonus eiro, ietverot iegādes un attīstības, infrastruktūras, izaugsmes un riska ieguldījumu darījumus. "BaltCap" dibināts 1995.gadā. Šobrīd "BaltCap" vietējie biroji atrodas Rīgā, Tallinā, Viļņā, Helsinkos, Stokholmā un Varšavā.

"Emsco" reģistrēta 2022.gada novembrī, un tās pamatkapitāls ir 2800 eiro. Uzņēmuma īpašnieks ir Igaunijas "BaltCap Private Equity Fund III".

Jau vēstīts, ka "HansaMatrix" koncerna apgrozījums 2022.gada deviņos mēnešos bija 20,171 miljons eiro, kas ir par 18% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā, taču kompānija cieta zaudējumus 1,293 miljonu eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš.

"HansaMatrix" lielākie akcionāri, pēc kompānijas publiskotās informācijas, 2022.gada jūlija beigās bija Ilmāram Osmanim piederošais uzņēmums "Macro Rīga" (26,78%), investīciju fondi "ZGI-4 AIF" (15,02%), "BaltCap Latvia Venture Capital Fund" (9,92%) un "FlyCap Investment Fund I AIF" (8,86%), kā arī "CBL Asset Management" pārvaldītie fondi (6,54%), "Swedbank Investeerimisfondid" pārvaldītie fondi (5,4%) un "Swedbank ieguldījumu pārvaldes sabiedrības" pārvaldītie fondi (5,09%).

"HansaMatrix" ir augsto tehnoloģiju uzņēmums, kas veic jaunu elektronisko produktu un sistēmu izstrādi, to industrializāciju, kā arī sniedz integrētus ražošanas pakalpojumus klientiem, datu tīklu iekārtu, lietu interneta, industriālo sistēmu un citos augstas pievienotās vērtības tirgus segmentos. Kompānijas akcijas kotē biržas "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!