Foto: Pixabay

Tuvākā gada laikā Euribor likmes nesamazināsies, bet to kāpums nākamgad varētu apstāties, trešdien jaunākā "Nordic Outlook" ekonomikas apskata prezentācijā sacīja "SEB bankas" "Private Banking" investīciju stratēģis Ingus Grasis.

Viņš prognozēja, ka nākamgad Euribor likmes, visticamāk, saglabāsies stabilas 2-3% robežās.

Vienlaikus Grasis uzsvēra, ka nav pamata gaidīt Euribor likmju samazināšanos līdz 0%. Visticamāk, likmes ilgstoši saglabāsies esošajā līmenī, tomēr, rēķinoties ar inflācijas riska faktoru, potenciālajiem kredītņēmējiem būtu jāpavērtē spējas veikt kredīta maksājumus arī pie 5-6% Euribor likmēm.

Grasis stāstīja, ka šogad inflācija būtiski ietekmējusi vērtspapīru tirgu, tostarp visvairāk ietekmēts obligāciju tirgus.

Viņš minēja, ka 2022.gads ir vēsturiski sliktākais ieguldījumiem parāda vērtspapīros - ja obligācijas periodiski cieta 4-5% zaudējumus ar ātru atgūšanos, tad šogad piedzīvota lejupslīde par 20%. Patlaban eiro parāda obligācijās ieguldījušo investoru zaudējumi ir ap 15%.

Tomēr Grasis sacīja, ka patlaban ienesīguma likmes kāpušas no iepriekšējiem tuvu 0% līdz aptuveni 4-5%, tāpēc obligāciju tirgus ir kļuvis interesants investoriem, kuri plāno drošo obligāciju iegādi.

Savukārt akciju tirgus šogad noturējies labi, un, neskatoties uz inflāciju, energokrīzi, karu Ukrainā, Covid-19 krīzi Ķīnā, akciju vidējie zaudējumi gadā ir ap 8%, sacīja Grasis.

Viņš skaidroja, ka viens no šāda noturīguma iemesliem ir tas, ka pasaules uzņēmumi turpina pelnīt un ar lielām problēmām nesaskaras.

Grasis atzina, ka nākamo 12 mēnešu laikā akciju tirgus turpinās būs svārstīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!