Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV valdība otrdien kriptovalūtu biržas FTX dibinātājam un bijušajam vadītājam Samuelam Benkmenam-Frīdam izvirzījusi apsūdzības vairākos finanšu noziegumos, apgalvojot, ka viņš apzināti maldinājis klientus un investorus, lai sev un citiem nodrošinātu vērienīgus ieņēmumus.

Federālā prokuratūra norāda, ka Benkmens-Frīds izstrādājis shēmu un viltības, lai apkrāptu FTX klientus un investorus jau kopš 2019. gada, kad birža tika dibināta. Viņš pretlikumīgi novirzījis viņu naudu, lai segtu izdevumus, parādsaistības un riskantus darījumus kriptovalūtas hedžfondā "Alameda Research", kuru Benkmens-Frīds izveidoja 2017. gadā.

Tāpat viņš piesaistītos līdzekļus izmantojis, lai veiktu vērienīgus nekustamo īpašumu iegādes darījumus un ziedojumus politiskajām partijām.

30 gadus vecais Benkmens-Frīds pirmdien tika apcietināts Bahamu salās pēc ASV valdības lūguma, un šobrīd atrodas apcietinājumā.

Viņam izvirzītas apsūdzības astoņos kriminālnoziegumos, tai skaitā krāpniecībā un naudas atmazgāšanā. Ja viņš tiks atzīts par vainīgu visās šajā apsūdzībām, viņam varētu tikt piespriests vairāku desmitu gadu ilgs cietumsods.

ASV prokurors Demjens Viljams preses konferencē otrdien šo nodēvēja par vienu no lielākajām krāpniecībām Amerikas vēsturē.

Kā ziņots, FTX 11. novembrī ASV iesniedza bankrota pieteikumu. Neilgi pirms tam FTX galvenais konkurents - kriptovalūtu birža "Binance" - paziņoja par atteikšanos no plāna pārņemt FTX.

Pēc šī skandāla nākšanas atklātībā Benkmens-Frīds un viņa uzņēmums pielīdzināts citiem negodā kritušiem finansistiem un uzņēmumiem, piemēram, Bērnijam Medofam un "Enron".

Vienlaikus šis skandāls radījis steidzamību noteikt stingrākus kriptovalūtas nozares regulējumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!