Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Aizvadītajā gadā reģistrēti 8826 jauni uzņēmumi, un "Lursoft" apkopotie dati liecina, ka šo uzņēmumu kapitāldaļu turētāju vidū ir 9062 fiziskas personas, no kurām 4038 pagājušajā gadā reģistrējušas savu pirmo uzņēmumu. Aktīvākās jaunu uzņēmumu dibinātājas 2022. gadā bijušas vairākas juridiskās personas.

"Lursoft" izpētījis, ka visvairāk jaunus uzņēmumus aizvadītajā gadā reģistrējusi holdingkompānija SIA "Mintos Capital Management", kopskaitā 45, dodot jaunreģistrētajiem uzņēmumiem nosaukumu "Mintos Finance", kam pievienots kārtas skaitlis, attiecīgi, no 1. līdz 45. Visu šo jaunreģistrēto uzņēmumu pamatkapitāls ir 2800 eiro. Ceturtā daļa no visiem šiem uzņēmumiem reģistrēti vienas dienas laikā. SIA "Mintos Capital Management" patiesais labuma guvējs ir Aigars Kesenfelds, kuram patiesā labuma guvēja statuss šobrīd reģistrēts kopumā 117 uzņēmumos.

Vismaz 10 jaunus uzņēmumus aizvadītā gada laikā reģistrējušas vēl četras juridiskās personas – SIA "RTRK" (12 jauni uzņēmumi), SIA "Sunly Land" (11 jauni uzņēmumi), SIA "Wind Data" (11 jauni uzņēmumi) un EE Latvia ApS no Dānijas (10 jauni uzņēmumi).

SIA "RTRK", kas 2022. gadā Latvijā reģistrējis otru lielāko jaunu uzņēmumu skaitu, pārstāv nekustamo īpašumu jomu, galvenokārt apsaimniekojot, iznomājot un realizējot lauksaimniecības un meža zemes. Šobrīd tam pieder 21 uzņēmums, no tiem 12 reģistrēti pagājušajā gadā. Lielākais pamatkapitāls no pērn reģistrētajiem SIA "RTRK" uzņēmumiem ir SIA "RTRK projekti". Lursoft dati rāda, ka Saldū esošā uzņēmuma gan reģistrētais, gan apmaksātais pamatkapitāls ir 504,26 tūkst. EUR. Uzņēmuma pamatdarbības joma – sava vai nomāta nekustamā īpašuma izīrēšana un pārvaldīšana. Tikmēr pārējiem uzņēmumiem, kurus 2022. gadā reģistrējis SIA "RTRK", kā pamatdarbība norādīta elektroenerģijas ražošana.

Jānorāda, ka pats SIA "RTRK" reģistrēts 2008.gadā un tā patiesie labuma guvēji ir Ivars Feikners un Edgars Gailītis. Pēdējo desmit gadu periodā augstāko apgrozījumu SIA "RTRK" sasniedzis 2014. gadā (3 miljonus eiro), savukārt 2021. gadā tas apgrozījis 1,24 miljonus eiro, pēc nodokļu nomaksas nopelnot 159 tūkst. EUR.

"Lursoft" izpētījis, ka starp TOP 10 personām, kuras 2022. gadā reģistrējušas visvairāk uzņēmumus, teju visi ir Latvijas valstspiederīgie vai arī Latvijā reģistrētas juridiskās personas. Izņēmums ir vien EE Latvia ApS no Dānijas, kam Latvijā šobrīd pieder 13 uzņēmumi, no kuriem 10, kas saistīti ar inženierdarbību un tehniskajām konsultācijām, reģistrēti aizvadītajā gadā.

Starp 10 aktīvākajiem jaunu uzņēmumu dibinātājiem 2022. gadā ir tikai divas fiziskās personas, liecina "Lursoft" veiktais pētījums. Viena no tām ir Ērika Jonīte, kura aizvadītā gada laikā Valkā reģistrējusi 9 jaunus uzņēmumus. Tie visi nodarbojas ar taksometru pakalpojumiem. Lursoft jau iepriekš vēstīja, ka tieši šo 9 jauno uzņēmumu, kuru īpašniece ir Ērika Jonīte, rezultātā Valkas novadā pagājušajā gadā, attiecinot pret 2021. gadu, reģistrēts straujākais jauno uzņēmumu skaita pieaugums. Šajā Igaunijas pierobežas pašvaldībā 2021. gadā reģistrēti 18 jauni uzņēmumi, bet pērn – jau 29, kas gada laikā ir pieaugums par 61,1%.

Lursoft izpētījis, ka uz š.g. 1. februāri 7 no 9 uzņēmumiem, kurus pērn reģistrējusi Ē. Jonīte, reģistrēts nodokļu parāds, kas pārsniedz 150 eiro. Uzņēmējai līdz 2020. gada izskaņai piederējusi ziņu aģentūras jomā strādājošā SIA "Median", kas tagad likvidēta, kā arī savulaik viņa bijusi pasažieru pārvadājumu firmas SIA "Median JE" īpašniece.

Otra fiziskā persona, kura pagājušajā gadā reģistrējusi visvairāk jaunus uzņēmumus, ir Uldis Dundurs. Tāpat kā Ē. Jonītes reģistrēto uzņēmumu gadījumā, arī visi Ulda Dundura jaunreģistrētie uzņēmumi nodarbojas ar taksometru pakalpojumu sniegšanu. "Lursoft" apkopotie dati atklāj, ka no visiem 2022. gadā Latvijā reģistrētajiem uzņēmumiem 819 jeb 9,3% no kopējā jaunreģistrēto skaita kā savu pamatdarbības jomu norādījuši tieši taksometru pakalpojumus. 2021. gadā reģistrēti 309 taksometru pakalpojumu jomā strādājoši uzņēmumi.

Jāvērš uzmanība, ka četriem no pērn astoņiem Ulda Dundura reģistrētajiem uzņēmumiem šogad mainīts to kapitāldaļu turētājs, vienlaikus šiem uzņēmumiem paliekot bez aktuālām amatpersonām.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!