Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Finanšu pasaulē ik pa laikam populāri kļūst dažādi investori un naudas pārvaldītāji, tomēr retais vien no tiem kļūst zināms arī ārpus nozares. Vorens Bafets būtu izņēmums, viņa vārdu, visticamāk, ir dzirdējuši arī tie, kas par globālajām finansēm, akcijām un obligācijām neinteresējas. Šobrīd 93 gadu vecajam miljardierim jau ir izvirzīts pēctecis, kas pārņems viņa investīciju firmas vadību, bet neviens nezina, vai Bafeta panākumi būs atkārtojami.

Omahas Orākuls, kā Bafetu dažkārt sauc, ilgus gadus grozās starp pasaules desmit bagātākajiem cilvēkiem. 2023. gadā viņš ieņem piekto vietu “Forbes” miljardieru sarakstā, piekāpjoties vien luksusa preču konglomerāta LVMH īpašniekam Bernāram Arno, autoražotāja "Tesla" un citu zināmu kompāniju īpašniekam Īlonam Maskam, "Amazon" īpašniekam Džefam Bezosam un programmatūras giganta "Oracle"' līdzdibinātājam Larijam Elisonam. Viņam piederošo aktīvu vērtība lēsta ap 106 miljardiem ASV dolāru. Salīdzinājumam Latvijas valsts gada budžeta tēriņi šim gadam plānoti uz 14,7 miljardiem eiro (aptuveni 15,8 miljardi ASV dolāru), kas ir gandrīz septiņas reizes mazāk nekā Bafeta aktīvu vērtība.

Par Bafetu, viņa investīciju principiem un vēstulēm, ko viņš raksta investoriem, ir tapušas grāmatas un pētījumi, bet, kā raksta eksperti, pašā pamatā viņa veiksmei ir vienkārši noteikumi.

Interesē nauda

Pretēji dažiem citiem īstiem un arī izdomātiem bagātniekiem Vorens Bafets nevar teikt, ka dzīves

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!