Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pēdējo divu mēnešu laikā, investoriem cerot, ka ASV tiks uzsākta "Bitcoin" ETF tirdzniecība, strauji auga. Šajā laikā "Bitcoin" vērtība pieauga par vairāk nekā 12 tūkstošiem dolāru par vienu monētu. Tomer nu, kā paredz pasaules lielākā kriptovalūtu birža, cenu kāpums varētu sabremzēties.

"Binance" pārstāve Latvijā un Igaunijā Polina Brotjē raksta, ka viens no galvenajiem novembra notikumiem kripto nozarē bija "Binance" panāktā vienošanās ar ASV varas iestādēm, kam sekoja Ričarda Tenga iecelšana par jauno uzņēmuma izpilddirektoru.

Tacu tirgus noskaņojumu, kā min Brotjē, joprojām pozitīvi iespaido cerības, ka ASV Vērtspapīru un biržu komisija (SEC) dos zaļo gaismu kriptovalūtās balstītu fondu (ETF) tirgošanai lielākajās ASV biržās, uzsver

Novembrī divu lielāko kriptovalūtu – "Bitcoin" (BTC) un "Ethereum" (ETH) – vērtība turpināja pieaugt, savukārt BNB cena saglabājās gandrīz nemainīga.

"Bitcoin" vērtība novembra sākumā bija 32 885 eiro, bet noslēgumā – 34 834 eiro, kas bija kāpums par 5,9 %. Šīs monētas cena novembrī svārstījās no 32 074 eiro novembra pirmajās dienās līdz 35 263 eiro mēneša vidū. Augstākais cenas līmenis novembrī bija līdz tam augstākais maksimums 18 mēnešu laikā.

"Ethereum" novembrī piedzīvoja vēl lielāku kāpumu, no 1710 eiro mēneša sākumā līdz 1882 eiro novembra beigās, cenas pieaugumam veidojot gandrīz 10 %. Cenas maksimumu sasniedza 10. novembrī, nedaudz atpaliekot no 2000 eiro sliekšņa.

BNB, kas ir "Binance" radītā valūta, cena novembra sākumā bija 214 eiro, bet mēneša beigās – 211 eiro, kas bija samazinājums 1,4 %. BNB zemākais cenas punkts bija 204 eiro, bet augstākais cenas līmenis – 242 eiro.

Daudzi analītiķi izsaka pieņēmumus, ka ETF apstiprināšana var izraisīt ievērojamu kriptovalūtu cenas ralliju. Vairāki lielākie spēlētāji turpina palielināt savus kriptovalūtu uzkrājumus, tostarp "MicroStrategy" novembrī savu "Bitcoin" pozīciju palielināja par 10 % un iegādājās vēl 16 000 Bitcoin, kuru kopējā vērtība pārsniedz pusmiljardu eiro.

Spekulanti, kuri pēdējo pāris mēnešu laikā uzpirka kriptovalūtas, to darīja, pieņemot, ka SEC apstiprinās ETF. Šīs ziņas, visticamāk, piesaistīs ievērojamu papildu līdzekļu apjomu, ko spekulanti var izmantot peļņas gūšanai. Šis varētu kļūt par klasisku piemēru teicienam “pērc baumas, pārdod ziņas”.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!