Foto: DELFI
Lai līdz 2013.gada beigām apgūtu 23,6 miljonus latu Eiropas Savienības (ES) finansējuma lauku attīstībai, Lauksaimnieku nevalstisko organizāciju konsultatīvajā padomē trešdien nolemts atvieglot šī finansējuma saņemšanas nosacījumus, informē Zemkopības ministrija.

Lai veicinātu šā pasākuma attīstību un efektīvāku Eiropas Savienības atbalsta līdzekļu ieguldīšanu lauku attīstībā, sēdē nolemts mazajiem projektiem ar attiecināmo izmaksu summu līdz 35 000 latu atvieglot atbalsta saņemšanas nosacījumus, palielinot atbalsta intensitāti no 60% uz 70% no attiecināmo izmaksu apjoma un atceļot prasību pierādīt finanšu līdzekļu esamību, kā arī projekta iesniegumā norādot tikai naudas plūsmu.

Ja projekts tiks apstiprināts, pēc diviem līdz trim gadiem tā realizētājam būs jāsasniedz projektā plānotie rezultāti – gada apgrozījumam jābūt vismaz 20% apmērā no investīciju apjoma.

Tāpat pasākumā "Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai" šogad paredzēts izsludināt divas pieteikšanās kārtas.

Padomē nolemts arī pārdalīt miljonu latu no pasākuma "Atbalsts daļēji naturālajām saimniecībām" uz pasākumu "Atbalsts jaunajiem lauksaimniekiem", lai 2012. gadā šajā pasākumā būtu iespējams izsludināt vēl vienu kārtu.

Tā kā pasākumā "Lauksaimniecības produktu pievienotās vērtības radīšana" ir finansējuma iztrūkums gandrīz 2,5 miljonu latu apmērā, nolemts pārdalīt finansējumu no pasākumiem "Priekšlaicīgā pensionēšanās", "Standartu sasniegšana", "Ražotāju grupas", kuru īstenošana ir noslēgusies un izveidojies finanšu atlikums.

Jau ziņots, ka starta kapitāla trūkums lauksaimniekiem neļauj apgūt 23 miljonus latu Eiropas Savienības līdzfinasējumu jaunu uzņēmumu veidošanai. Jauna uzņēmuma dibināšanai nepieciešams sākuma kapitāls, kura daudziem lauksaimniekiem nav, arī bankas nav ieinteresētas izsniegt nelielus aizdevumus, liecina laukos strādājošo iedzīvotāju pieredze. Tāpēc ZM nolēmusi meklēt šīs problēmas risinājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!