Foto: Reuters/Scanpix
Itālijas parlamenta augšpalāta Senāts balsojumā atbalstīja iepriekš apakšpalātā atbalstītos premjerministra Mario Monti nākamgad ieplānotos taupības pasākumus, kas ietver izdevumu griešanu, nodokļu pieaugumu un pensiju reformu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Lai gan politiskās partijas ir atturīgas pret atsevišķiem programmas aspektiem, tomēr taupības pasākumi tika atbalstīti ar pārliecinošu vairākumu ar 257 balsīm par un 41 pret.

Pasākumi ietver vietējo dzīvojamās platības nodokļu atjaunošanu, kas dos 3,5 miljardus eiro gadā, pievienotās vērtības nodokļa pieaugumu, valsts īpašumu pārdošanu, kas dotu piecus miljardus eiro, veselības sistēmas izdevumu apgriešanu no 2013.gada, kas dos piecus miljardus eiro. Tāpat ir ieplānots paaugstināt minimālo pensionēšanās vecumu, savukārt valsts pensijas maksās no 66 gadu vecuma. Iecerēts arī aizliegt skaidras naudas darījumus virs 1000 eiro, lai cīnītos ar izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Monti vada tehnokrātisku valdību, kuras uzdevums ir glābt Itāliju no tās parādu krīzes. 30 miljardu eiro vērto taupības pasākumu paketes apstiprināšana jau tika gaidīta.

Jaunais premjerministrs, kurš novembrī nomainīja Silvio Berluskoni krīzes saasināšanās dēļ, apgalvo, ka bez taupības pasākumiem Itāliju sagaida ekonomiska katastrofa līdzīga tai, kas skārusi Grieķiju.

Monti taupības pasākumus sauc par savu "Itālijas glābšanas" plānu, un reformu pakete pagājušajā nedēļā ar lielu pārsvaru tika apstiprināta arī Itālijas parlamenta apakšpalātā.

Bijušais Eiropas komisārs Monti bauda plašu atbalstu parlamentā – abas lielākās partijas apzinās, ka tās nevar sabotēt taupības pasākumus, aiz bailēm izraisīt ekonomisko katastrofu, norāda analītiķi. Berluskoni paziņojis, ka viņa centriski labējā Tautas brīvības partija atbalstīs valdību atbildības sajūtas dēļ nevis tāpēc, ka partija atbalsta no itāļiem prasīto upurēšanos.

BBC reportieris Romā prognozē, ka Monti jābūt gatavam augošai pretestībai pret viņa plāniem, jo sevišķi no arodbiedrībām, kuras uzskata, ka no nabadzīgajām ģimenēm un pensionāriem tiek prasīts pārāk daudz upuru, kamēr turīgāko itāļu devums nav pietiekams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!