Foto: Reuters/Scanpix
Naftas kompānijai "Exxon" pienākas 908 miljonu dolāru liela kompensācija par tās projekta nacionalizēšanu Venecuēlā 2007.gadā, par starptautiskajā arbitrāžānolemto vēsta raidorganizācija BBC.

Naftas kompānija kompensācijā saņems mazāk nekā 10% no tās summas, ko "Exxon" sākotnēji kompensācijā prasīja par projektu jēlnaftas ieguvei no naftu saturošām smiltīm Orinoko upes baseinā.

"Exxon" oficiāli neatklāja savu prasību apmēru pret Venecuēlas varas iestādēm, taču saskaņā ar masu mediju ziņoto kompānija vēlējās iegūt 10 miljardus dolāru. Septembrī Venecuēla piedāvāja miljardu dolāru.

Lēmumu par kompensāciju pieņēma Starptautiskās tirdzniecības palātas Parīzē arbitrāžas komisija, kas noteica, ka Venecuēlas valsts kompānijai "PDVSA" ir jāpilda saistības pret "Exxon" pēc aktīva nacionalizācijas. Lēmums Karakasai ir obligāts.

"Venecuēlieši droši vien priecājas, ka tik lēti izspruka. Priekš viņiem šis patiesi ir priecīgs jaunais gads," komentējis analītiķis Rass Dallens no kompānijas "Caracas Capital Markets".

Venecuēlas prezidents Ugo Čavess nacionalizēja veselu virkni aktīvu, kas piederēja ārvalstu naftas kompānijām, tostarp "Exxon" un "Conoco Phillips". Daudzas no šīm kompānijām apstrīd Venecuēlas prezidenta lēmumu dažādu starptautisku arbitrāžu instancēs.

Pēc analītiķu vārdiem, agresīvā nacionalizācijas stratēģija atbaidījusi daudzus ārvalstu investorus un ierobežoja naftas ieguves apjomus Venecuēlā. "Exxon" un "Conoco Phillips" pārtrauca savu darbību šajā Latīņamerikas valstī, kamēr dažas citas turpina tajā ieguldīt naudu. Piemēram, 2010.gadā par resursu ieguvi Orinoko baseinā noslēgta vienošanās ar ASV kompāniju "Chevron" un spāņu "Repsol".

BBC atzīmē, ka vairums vēl neapgūto naftas resursu Venecuēlā ir naftu saturošajās smiltīs. "Melnā zelta" ieguve no smiltīm ir tehnoloģiski sarežģīts un ievērojamus resursus prasošs process, bet valsts cenšas palielināt nodokļu ieņēmumus no šādas naftas ieguves projektiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!