Foto: Reuters/Scanpix
Grieķijas parlaments svētdienas vakarā pieņēma nākamā gada valsts budžetu, kurā paredzēta jauna valdības tēriņu samazināšana, lai Grieķija varētu saņemt starptautiskā aizdevuma kārtējo maksājumu.

Budžets pēc aktīvām debatēm tika pieņemts, to atbalstot 167 no 300 deputātiem.

Grieķijas parlaments trešdien apstiprināja jaunu taupības pasākumu paketi 18,5 miljardu eiro (13 miljardu latu) apmērā.

Budžeta pieņemšana parlamentā ir vēl viens solis valdošās koalīcijas centienos izpildīt starptautisko kreditoru prasības, lai Eiropas Savienība (ES), Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) un Eiropas Centrālā banka (ECB) piešķirtu Grieķijai starptautiskā aizdevuma kārtējo maksājumu 31,5 miljardu eiro (22 miljardu latu) apmērā.

Šis aizdevums Grieķijai ir vitāli nepieciešams, jo tā nesaņemšanas gadījumā valsts jau šonedēļ var kļūt maksātnespējīga. Premjerministrs Antonis Samars ir brīdinājis, ka Grieķija ar tās rīcībā esošajiem naudas līdzekļiem varētu izdzīvot tikai līdz 16.novembrim.

Eiro zonas finanšu ministri pirmdien apspriedīs, vai Grieķija ir izpildījusi visus starptautisko kreditoru izvirzītos nosacījumus tai vitāli nepieciešamā aizdevuma saņemšanai.

"Ir sperts otrs izšķirošais solis, tagad ir laiks [ekonomikas] izaugsmei un atveseļošanai," paziņoja Samars pēc budžeta pieņemšanas parlamentā.

Debatēs pirms parlamenta balsojuma par budžetu finanšu ministrs Janis Sturnars sacīja, ka šis budžets, kurā paredzēta tēriņu samazināšana par 9,4 miljardiem eiro (6,6 miljardiem latu), garantēs aizdevuma saņemšanu.

Tomēr Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šoible ceturtdien uzskatīja par maz ticamu, ka tuvākajās nedēļās starptautiskajiem kreditoriem izdosies vienoties par starptautiskā aizdevuma kārtējā maksājuma piešķiršanu Grieķijai.

Kārtējā starptautiskā aizdevuma porcija 31,5 miljardu eiro (22 miljardu latu) apmērā ir iesaldēta kopš jūnija, jo aizdevēji prasa Grieķijai pielikt lielākas pūles savas budžeta deficīta samazināšanai un ekonomikas deregulēšanai.

Pirms balsojuma par budžetu pie parlamenta sapulcējās apmēram 15 tūkstoši protestētāju. Protesta akciju rīkoja valsts sektora darbinieku arodbiedrība "Adedy" un privātā sektora darbinieku arodbiedrība GSEE.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!