Foto: stock.xchng
Pasaules akciju tirgos ceturtdien cenas lielākoties kritās, jo investoru vidū valda nervozitāte, ka ASV līderiem joprojām nav izdevies panākt vienošanos par tā dēvētās fiskālās klints problēmas risinājumu.

Pēcpusdienas tirdzniecībā Londonas biržas indekss "FTSE 100" bija sarucis par 0,06%, Frankfurtes biržas indekss "DAX 30" – par 0,04% un Parīzes biržas indekss "CAC 40" – par 0,01%. Milānā akciju cenas gan pieauga par 0,25%, bet Madridē samazinājās par 0,10%.

Eiro kurss palielinājās līdz 1,3288 ASV dolāriem pretstatā 1,3226 ASV dolāriem trešdien tirgus slēgšanas brīdī Ņujorkā. Zelta cena Londonas dārgmetālu biržā pieauga līdz 1667 ASV dolāriem Trojas uncē pretstatā 1665 ASV dolāriem trešdien.

Dienas pirmajā pusē daudzi Eiropas akciju tirgi bija vēl negatīvākā teritorijā, taču tajos noskaņojums vēlāk uzlabojās, reaģējot uz ziņām, ka ASV preču un finanšu tirgu operatorfirma "InterContinentalExchange" (ICE) ceturtdien par 8,2 miljardiem ASV dolāru (4,36 miljardiem latu) piekritusi iegādāties konkurējošo uzņēmumu "NYSE Euronext", lai izveidotu pasaulē lielāko finanšu tirgu operatoru.

"Akciju cenu kāpumu līdz šim veicināja vienīgi gaidas, ka ASV līdz Ziemassvētkiem izdosies panākt vienošanos par fiskālo klinti. Tomēr vakar Baltā nama amatpersonas atzina, ka sarunās pēdējās 24 stundās noticis pasliktinājums, tāpēc optimisma vilnis, kāds valdīja pēdējās pāris nedēļas, ir noplacis," sacīja "Capital Spreads" vadītājs Anguss Kempbels.

Pastiprinoties bažām par fiskālo klinti, Volstrītā akciju tirdzniecība ceturtdien sākās negatīvā teritorijā, lai gan pārskatītie dati liecināja, ka ASV iekšzemes kopprodukts trešajā ceturksnī ir palielinājies par 3,1%, kas bija vairāk, nekā lēsts sākotnēji.

Āzijā tirdzniecība ceturtdien beidzās bez vienotas cenu virzības tendences.

Ja starp republikāņiem un demokrātiem drīzumā netiks panākta vienošanās fiskālās klints jautājumā, 2013.gada janvārī automātiski spēkā stāsies vairāki likumi, kas nozīmē nodokļu paaugstināšanu un izdevumu samazināšanu. Valda bažas, ka tā dēļ ASV ekonomikā iestāsies recesija, kas savukārt radīs apdraudējumu visas pasaules tautsaimniecībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!