Foto: AFP/Scanpix
Vācijas valdība ir pārliecināta, ka ASV prezidentam Barakam Obamam un parlamenta līderiem izdosies panākt vienošanos par valsts budžetu, lai novērstu nākamā gada sākumā gaidāmo nokrišanu no tā sauktās fiskālās klints, kad tiks paaugstināti nodokļi un samazināti budžeta tēriņi.

"Mēs esam pārliecināti," ka ASV atradīs ilgtermiņa risinājumu par valsts budžetu tāpat "kā viņi to ir paveikuši jau agrāk", piektdien paziņoja Vācijas valdības preses pārstāvis Georgs Štreiters.

Obama šonedēļ atgriezās darbā ātrāk no Ziemassvētku brīvdienām, lai atsāktu sarunas par budžetu.

Baltā nama administrācija paziņoja, ka piektdien plānota Obamas tikšanās ar Pārstāvju palātas spīkeru republikāni Džonu Bēneru, Senāta republikāņu mazākuma līderi Miču Makonelu, Senāta demokrātu vairākuma līderi Hariju Rīdu un Pārstāvju palātas demokrātu mazākuma līderi Nensiju Pelosi.

Laikraksta "Wall Street Journal" ziņu avots pavēstīja, ka Obama šīs tikšanās laikā izklāstīs elementus, kuri varētu tikt iekļauti kompromisa likumprojektā, kas gūtu deputātu vairākuma atbalstu abās Kongresa palātās. Obama tomēr nepiedāvās konkrētu kompromisa vienošanās tekstu.

Tā sauktā fiskālā klints ir automātiska tēriņu samazināšana un nodokļu paaugstināšana no 1.janvāra, kuru dēļ pastāv risks, ka ASV ekonomika ieslīgs atpakaļ recesijā. Tēriņu samazināšana un nodokļu paaugstināšana stāsies spēkā, jo beigsies iepriekšējā prezidenta Džordža Buša laikā noteiktie nodokļu samazinājumi. ASV prezidents Obama un republikāņu kongresmeņi vēl nav panākuši kompromisu nākamā gada budžeta jautājumā, lai novērstu fiskālo klinti.

Sarunas par fiskālās klints novēršanu nonāca strupceļā, kad republikāņi 20.decembra vakarā negaidīti atcēla balsojumu viņu kontrolētajā Pārstāvju palātā par likumprojektu, kas paredz saglabāt nodokļu atlaides visiem amerikāņiem, kuru ienākumi ir mazāki par vienu miljonu ASV dolāru gadā.

Republikāņi atcēla balsojumu, jo neguva pietiekamu atbalstu šim likumprojektam, kas tiek dēvēts par "Plānu B" fiskālās klints novēršanai. Pārstāvju palātas spīkers republikānis Džons Bēners iepriekš bija prognozējis, ka gūs pietiekamu atbalstu "Plānam B", lai sarunās varētu izdarīt spiedienu uz Obamu. "Plānu B" neatbalstīja konservatīvie republikāņu kongresmeņi, no kuriem daudzi ir pret nodokļu paaugstināšanu turīgajiem amerikāņiem.

ASV finanšu ministrs Timotijs Gaitners trešdien brīdināja, ka valdība 31.decembrī sasniegs Kongresa noteiktos valsts parāda griestus – 16,39 triljonus ASV dolāru (8,63 triljonus latu). Gaitners vēstulē Senāta vairākuma līderim Harijam Rīdam informēja, ka Finanšu ministrija no piektdienas veiks "ārkārtas pasākumus" – vērtspapīru emitēšanas apturēšanu štatu valdībām un vietējām pašvaldībām –, lai novilcinātu ASV nespēju pildīt savas parādsaistības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!