Foto: LETA
No Kipras Bankas datu bāzes ir pazudusi informācija par bankas darbību neilgi pirms finanšu krīzes, vēsta raidsabiedrība BBC.

Datu pazušanu atklāja neatkarīgas aģentūras "Alvarez & Marsal" analīze, kuru pasūtījusi Kipras valdība.

Rūpīga pie krīzes novedušas finanšu darbības izmeklēšana ir viens no nosacījumiem ES un Starptautiskā Valūtas fonda palīdzības saņemšanai.

Oficiālie analīzes rezultāti vēl nav publiskoti, taču daži atklātie fakti jau nonākuši medijos. Izdevums "Cyprus Mail" vēsta, ka Kipras Bankas sniegtā informācija izrādījusies nepilnīga, bet dažos bankas datoros tika atrastas programmas, kas iznīcina arhīvus. Tāpat auditori atklājuši 2007. – 2010. gadu datu bāzes "masveida iztīrīšanas" pazīmes.

Pagaidām nav skaidrs, vai datu pazušana bija plānota, vai arī tas noticis kļūdas dēļ. Tagad aģentūra izmeklēs valsts otrās lielākās bankas "Laiki" darbību. Šo banku drīzumā plānots pievienot Kipras Bankai.

BBC norāda, ka Kipras Banka pirms dažiem gadiem aktīvi uzpirkusi Grieķijas valsts obligācijas, un Grieķijas krīzes rezultāta Kipras ekonomika zaudējusi 2,4 miljardus eiro (aptuveni 1,7 miljardus latu).

Aģentūras auditori pārbauda ne tikai darījumus ar Grieķijas obligācijām, bet arī Kipras banku finanšu operācijas Krievijā un Rumānijā. "Alvarez & Marsal" izmeklēšanas rezultātus nodos valsts parlamentam un ģenerālprokuroram.

Valdība arī iecēlusi speciālu tiesnešu kolēģiju, kuras uzdevums būs noteikt finanšu kraha iemeslus.

Jau ziņots, ka Kipra pagājušā gada jūnijā paziņoja, ka tai būs nepieciešams starptautiskais aizdevums, jo tās banku sektoram ir radušies lieli zaudējumi Grieķijas parādu krīzes dēļ. Tolaik tika lēsts, ka starptautiskā aizdevuma Kiprai apmērs būs 17,5 miljardi eiro (12,3 miljardi latu).

Eirozonas finanšu ministri martā piekrita piešķirt Kiprai desmit miljardu eiro (7 miljardu latu) lielu starptautisko aizdevumu, lai glābtu Kipras bankas no bankrota un saglabātu Kipru eirozonā. Taču, lai saņemtu palīdzību, Kiprai būs jāievēro stingra taupība.

Kipra vienojusies īstenot valsts banku sektora radikālu restrukturizāciju, lai iegūtu desmit miljardu eiro aizdevumu no starptautiskajiem kreditoriem.

Vienošanās paredz, ka "Bank of Cyprus" tiks restrukturizēta, bet otra lielākā banka "Laiki Bank" tiks sadalīta tā dēvētajā labajā un sliktajā bankā.

Turklāt noguldītāju turētāji Kipras bankās ar vairāk nekā 100 000 eiro kontos saistībā ar depozītu nodokli zaudēs ievērojamu daļu savu uzkrājumu.

Tajā pašā laikā Kipras bankas kopumā cenšas atjaunot darbību ierastajā režīmā pēc piedzīvotās 12 dienu slēgšanas. Tām arī noteikti vairāki kapitāla ierobežojumi, lai novērstu naudas aizplūšanu uz ārvalstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!