Foto: Publicitātes attēli
Miljardiem vērti pasaules celtniecības projekti tiek pasūtīti, lai apmierinātu arābu bagātnieku ambīcijas, radītu biznesam pievilcīgu un ekskluzīvu valsts tēlu, kā arī, lai izklaidētu valsts iedzīvotājus un baudītu labklājību. Teju katra otrā no šāda veida celtnēm ir dārgāka nekā visas Latvijas valsts budžets, kopā ņemot.

Portāls "Delfi" apkopo, kuri pasaules "mega projekti" šobrīd ir celtniecības un darbu sagatavošanas procesā. Ja visu šo projektu sākotnēji plānotās izmaksas saskaitītu kopā, tās veidotu 287,359 miljardus dolāru (156 miljardu latu).

'Dubailand' – pasaulē vērienīgākais izklaides parks


Foto: Publicitātes foto

2003.gadā "Dubai Holding" paziņoja par visu laiku vēsturē iespaidīgākā atrakciju parka celtniecību, kura izmaksas tika lēstas 64,3 miljardu dolāru (34,7 miljardi lati) apmērā. Šī summa ir tik liela, kā trīs Kipras valsts glābšanas programmas.

2008.gadā gan globālās krīzes iespaidā celtniecība tika pārtraukta, bet, ekonomikai atveseļojoties, celtniecības darbi atsākušies un atsevišķi sektori parkā jau ir atvērti apmeklētājiem. Kad celtniecība tiks noslēgta, centrs būs vairāk nekā divas reizes lielāks par Floridas Disnejlendu, vēsta "arabianbusiness.com".

Ņujorkas 9/11 piemiņas tornis

Foto: AFP/Scanpix

Celtnes izmaksas - 3,9 miljardi dolāru (2,1 miljardi latu). 

Dārgākā Pasaules kausa spēļu atklāšanas arēna

Foto: AFP/Scanpix

Izmaksas tiek lēstas ap 522 miljoniem dolāru (283,5 miljoni latu), arēnas celtniecību plānots noslēgt šī gada beigās, vēsta "Bloomberg". 

15 miljardus vērtā Kataras lidosta

Foto: Publicitātes attēli

Kopējās būvniecības izmaksas tiek lēstas ap 15 miljardiem dolāru (8,1 miljards latu). 

Dienvidkorejas 'Sapņu centrs'

Foto: Publicitātes attēli

Paredzēts, ka centrā atradīsies lielveikali, viesnīcas, noliktavas un dzīvokļu mājas, kā arī 111 stāvu augsts debesskrāpis. Šī gada jūnijā celtniecības nākotne un gala darbi tiks precizēti, plānotās izmaksas ir 28 miljardi dolāru (14,9 miljardi latu). Galvenais projekta akciju turētājs ir valsts dzelzceļa firma  "KORAIL", vēsta "Business insider".

Saūda Arābijas karalis pasūta jaunu pilsētu

Foto: Publicitātes attēli

Pilsētas infrastruktūras celtniecības darbus plānots noslēgt 2020.gadā, tā nodrošinās dzīvesvietu diviem  miljoniem iedzīvotāju, un radīs vienu miljonu jaunu darba vietu. 

Tādžmahala kopija Dubaijā

Foto: Publicitātes attēli

Tādžmahals izmaksās vienu miljardu dolāru (540 miljonu latu), un tas tiks izmantots, lai tur noturētu krāšņas kāzu ceremonijas, kuras varēs apmeklēt 3000 viesu, vēsta "gulfnews.com." Tā celtniecību plānots noslēgt 2015.gadā. 

Maskavas 'Kristālu sala'

Foto: Publicitātes foto

Kompleksa izmaksas tiek lēstas ap 4 miljardiem dolāru (2,2 miljardi latu), norāda portāls "guardian.co.uk". Projekta arhitekti ir britu speciālisti. 

Soču Olimpiskais komplekss

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Infrastruktūras atjaunošanas un jaunās būvniecības  izmaksas tiek lēstas ap 50 miljardiem dolāru (27,2 miljardu latu), vēsta aģentūra "Reuters".

Ķīna būvē valsts augstāko torni



Augstākais tornis Ķīnā būs 660 metru augsts. Plānotais "Ping An"  starptautiskais finanšu centrs gan paspējis jau iekulties būvniecības skandālā, ziņo ārvalstu mediji. Tā celtniecībā tiekot izmantotas jūras smiltis, kas šāda mēroga būvēs ir aizliegts. Briesmas, lietojot jūras smiltis, rodas, jo to sastāvā ir sāls un hlorīds, kas laika gaitā ir spējīgs saēst metāla konstrukcijas.

2010.gadā uzsākto celtniecību plānots noslēgt 2015.gadā, tā izmaksas ir 637 miljoni dolāru (345,9 miljoni latu), vēsta portāls CBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!