Foto: LETA
Kipras banku sistēmā konstatēts augsts naudas atmazgāšanas risks, liecina presē nonācis ziņojums par Kipras finanšu sistēmu.

Ziņojumu aprīlī sastādījusi Eiropas Padomes struktūrvienība "Moneyval" un ASV auditorkompānija "Deloitte" pēc eirozonas finanšu ministru prasības.

Pilns ziņojums, kurā minēti banku nosaukumi un klientu vārdi, vēl joprojām nav pieejams, taču preses rīcībā nonācis kopsavilkums uz četrām lapām, kas atspoguļo drūmu ainu par Kipras finanšu tirgū notiekošo.

"Deloitte" izvērtējusi sešas Kipras bankas, kuru depozīti sniedzas divu miljardu eiro apmērā. Auditorkompānija arī izvērtējusi 90 lielus aizdevējus, kuru izsniegto kredītu summa veido 16 miljardus eiro, 180 lielus noguldītājus - kopējā summa astoņi miljardi eiro - un 120 nejauši izvēlētus klientus.

Meklējot potenciāli neētiskus finanšu darījumus, auditorkompānija konstatējusi, ka 10% no šiem klientiem potenciāli saistīti ar politiskajām aprindām. Turklāt kādā bankā 58% klientu rada augstu naudas atmazgāšanas risku, teikts ziņojumā.

"Deloitte" šo informāciju par klientiem ieguvusi no "vienkāršām pārbaudēm komerciālās datubāzēs", un attiecīgās Kipras bankas šādu sakarību nav konstatējušas.

"Deloitte" norāda, ka 27% no visiem noguldītāju datiem un 11% no kreditoru datiem "uzrāda nepareizu informāciju par klientu un patiesā labuma guvēju".

75% no Kipras banku starptautiskā biznesa balstās uz starpniekiem - kompānijām, advokātiem un grāmatvežiem, kas strādā kontu reālo īpašnieku vārdā un aizēno klientu identitāti.

Strādājot ar sarežģītām struktūrām - banku kontiem, kas pieder kompānijām ar trim vai vairākiem nominālo īpašnieku slāņiem starp banku un reālo īpašnieku - Kipras bankas pienācīgas identitātes pārbaudes veica tikai 9% gadījumu.

Laika posmā no 2008.-2012.gadam Kipras bankas veikušas tikai četras iekšējas izmeklēšanas par potenciālu naudas atmazgāšanu.

Banku ziņojumos regulatoriem 2008.-2010.gadam teikts, ka nav fiksēts neviens aizdomīgs naudas pārskaitījums, 2011.gadā - viens šāds gadījums, 2012.gadā - daži šādi gadījumi.

Taču "Deloitte" veiktajā pārbaudē konstatēti 29 "ļoti aizdomīgi gadījumi" ar naudas pārskaitījumiem pēdējo 12 mēnešu laikā.

""Deloitte" pārbaude parāda sistemātiskus trūkumus atbildīgo iestāžu darbībā, lai ieviestu preventīvus pasākumus," teikts ziņojumā.

Dokumentā arī norādīts, ka Kipras diplomāti un politiķi melo, presē pēdējos mēnešos apgalvojot, ka salas finanšu sistēma pilnībā atbilst starptautiskiem standartiem.

"Deloitte" ziņojums arī met šaubu ēnu uz "Moneyval", kas savos iepriekšējos ziņojumus Kipras finanšu sistēmu novērtējis atzinīgi.

"Kaut arī "Moneyval" nebija pieejami reālo klientu dati, tā secinājumi būtiski atšķiras no iepriekšējā daudz labvēlīgākā Kipras naudas atmazgāšanas apkarošanas sistēmas novērtējuma," teikts ziņojumā.

"Moneyval" kā starpvaldību organizācija var izvērtēt tikai Kipras valdības iestāžu darbību, tāpēc eirozonas finanšu ministri Kipras novērtējumā iesaistīja arī auditorkompāniju "Deloitte".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!