Foto: Reuters/Scanpix
Starptautiskās auditorkompānijas ”Ernst&Young” vērtējumā pasaules lielākā naftas kompānija ”Exxon Mobil” patlaban ir dārgākā kompānija pasaulē. Tas nozīmē, ka ”Exxon Mobil” izdevies ”nostumt” uz otro vietu ”Apple”, kas vairāk nekā gadu tika uzskatīta par pasaulē dārgāko uzņēmumu.

"Exxon Mobil" kapitalizācijas apmērs sasniedzis 402 miljardus ASV dolāru (aptuveni 216 miljardus latu), kamēr "Apple" kapitalizācijas rādītājs ieilgušās akciju cenu lejupslīdes dēļ pusgada laikā ir samazinājušies no 500 miljardiem ASV dolāru ( ap 269 miljardiem latu) ir sarucis līdz 372 miljardiem ASV dolāru (aptuveni 200, 13 miljardiem latu), ziņo "Kommersant.ru".

"Exxon Mobil", kas ar pasaulē dārgākās kompānijas "titulu" varēja lepoties arī laika posmā no 2006. līdz 2011. gadam, jau šī gada janvārī pēc kapitalizācijas rādītājiem pārspējusi "Apple".

Pasaulē dārgāko kompāniju "top 10" iekļautas arī tādas kompānijas kā "Google", kas patlaban ir trešais dārgākais uzņēmums pasaulē, "Microsoft", "Berkshire Hatjaway", "Walmart", "Johnson&Johnson", "General Electric" un "Chevron". Pasaulē vērtīgāko kompāniju pirmajā desmitniekā ieļauta arī lielākā Ķīnas komercbanka "Industrial and Commercial Bank of China".

Šī gada pirmajā pusē savas pozīcijas pasaules vērtīgāko uzņēmumu sarakstā nostiprinājušas kompānijas no ASV. Tieši pasaules lielākā ekonomika ir mājvieta 47 no simts vērtīgākajiem uzņēmumiem pasaulē.

Savukārt Eiropā bāzēto uzņēmumu īpatsvars ir samazinājies, proti, ja iepriekš pasaules dārgāko uzņēmumu sarakstā "gozējās" 34 kompānijas no Eiropas, tad tagad to skaits ir sarucis līdz 30.

Par vērtīgāko kompāniju no Eiropas patlaban tiek uzskatīts Šveicē "mītošais" farmācijas milzis "Roche", kas ir 13. dārgākais uzņēmums pasaulē.

"Ernst&Young" izveidotajā pasaules vērtīgāko kompāniju sarakstā ir iekļauti deviņi uzņēmumi no Ķīnas. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!