Foto: F64
Pirms pāris nedēļām kļuva zināms, ka ASV uzņēmums "Eastman Kodak" izkļuvis no maksātnespējas veiksmīgi pārstrukturizējot darbību un tagad specializēsies reklāmas un iepakojuma produkcijas drukā korporatīvajā sektorā, ziņo ārvalstu masu mediji.

Portāls „Delfi” aplūko arī citus līdzīgus veiksmīgus stāstus, kad uzņēmumi bijuši tuvu izzušanai no pasaules biznesa kartes, taču ar dažādiem, citreiz pat kurioziem paņēmieniem, tomēr savas kompānijas izglābuši.

Banka izglābj futbola klubu


Foto: PantherMedia/Scanpix
2010.gadā parādos iedzīto un jau pēc daudzu ekspertu domām bankrotam nolemto  Anglijas trešās spēcīgākās futbola līgas - "League One" - klubu Šēfīldas "Wednesday" no maksātnespējas paglāba britu "Cooperative Bank", kas samaksāja 703 000 sterliņu mārciņu (593 000 latu) lielu futbola kluba parāda daļu, vēsta ārzemju mediji.

"Wednesday" klubam Augstākā tiesa deva  28 dienas, lai atmaksātu parādu, ja tas netiktu izpildīts, klubs darbībai būtu pienācis gals, taču negaidīti savu palīdzīgo roku pielika „Cooperative Bank". 

Banka iepriekš bija paziņojusi, ka jau esošajam 22 miljonu sterliņu mārciņu (18,5 miljoni latu) aizdevumam palielinājumu nepiešķirs, taču futbola kluba īpašniekiem baņķieru domas izdevās mainīt. Nosacījumi, ko kluba īpašnieki bankai tādu piesolīja, tā arī palika neatklāti.

No bankrota izglābj 17 gadīgs skolēns


Foto: PantherMedia/Scanpix
2000.gadā kāds britu skolēns Adams Hjūzs vienas nedēļas prakses laikā izglābis no bankrota izdevniecību, nodrošinot tai pasūtījumus vairāk nekā viena miljona ASV dolāru vērtībā, kuriozo vēsturi atgādina britu raidsabiedrība BBC.

17 gadus veco Adamsu Hjūzu viņa Liverpūles skolu nosūtīja praksē uz kompāniju "Martin Mulligan UK". Jau otrās nedēļas beigās jaunietis bija pārstrādājis kompānijas pārdošanas un marketinga stratēģiju, tradicionālā telefonu un pasta marketinga vietā ieviešot interneta tirdzniecības sistēmu. Kompānija nekavējoties saņēma jaunus pasūtījumus, un bažas par bankrotu vairs tolaik nebija aktuālas. 

Izglābjas arī Skandināvijas lidsabiedrība ‘SAS’


Foto: AFP/Scanpix
Pērnā gada nogalē  Skandināvijas lidsabiedrība SAS panāca arodbiedrību piekrišanu algu un darbavietu samazināšanai, kas bija nepieciešams, lai glābtu uzņēmumu no tūlītēja bankrota, vēsta raidsabiedrība BBC.

Lidsabiedrības īpašnieki un kreditori samazināja kompānijas izmaksas un darbavietas, bet tam bija nepieciešama vienošanās ar astoņām arodbiedrībām, kas pārstāv pilotus un stjuartus Zviedrijā, Dānijā un Norvēģijā, skaidro BBC.

Vienošanās ar arodbiedrībām bija nosacījums, lai SAS saņemtu 518 miljonu dolāru (282 miljoni latu) aizdevumu no Zviedrijas, Norvēģijas un Dānijas valdībām, kā arī septiņiem pašreizējiem aizdevējiem, lai izglābtu kompāniju no maksātnespējas. 

SAS problēmas sagādāja sīvā konkurence no zemo cenu lidsabiedrību puses, lai gan jau vairākas reizes kompānija mēģinājusi samazināt izdevumus, norāda BBC.

Krīze iedzen stūrī Latvijas vannu ražotāju ‘PAA’


Foto: PantherMedia/Scanpix
Santehnikas un dizaina vannu ražotājs SIA "PAA" 2010.gada  pirmo pusgadu strādāja ar pamatīgiem zaudējumiem un šaubījās par spēju izdzīvot, tomēr otrajā pusgadā uzņēmums ieguva vairākus eksporta klientus, kas pasūta vairāk produkcijas, nekā "PAA" spēj saražot, un izglābās no maksātnespējas, biznesa portālam "Nozare.lv" tolaik stāstīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Pēteris Treicis.

Skaidrojot, kā uzņēmums nonācis tik tālu, lai apsvērtu bankrota iespējamību, Treicis teic, "Valsts likumdošana un zviedru banku spēcīgais lobijs nodarīja lielu ļaunumu valsts ekonomikai, tajā skaitā arī mums. Šo gadu laikā ne tikai samazinājās uzņēmuma apgrozījums un peļņa, bet arī tika samazināts darbinieku skaits no aptuveni 100 darbiniekiem līdz 30,"  2010. gadā stāstīja PAA vadītājs.

Uzņēmums no bankrota izvairījies, pamatīgi izmainot savu eksportu tirgu, par prioritāti izvēloties santehniku pārdot  uz Zviedriju.

‘Kodak’ – izdomā glābšanas plānu gada laikā


Foto: AFP/Scanpix

"Eastman Kodak" par maksātspējas grūtībām paziņoja pērnā gada sākumā, jo uzņēmums nespēja pielāgoties mūsdienu realitātei un fotoaparatūras popularitātes kritumam.

Taču šogad vasarā jau "Eastman Kodak" izkļuvis no maksātnespējas un tagad specializēsies reklāmas un iepakojuma produkcijas drukā korporatīvajā sektorā, ziņo ārvalstu masu mediji.

Tas nozīmē, ka patērētāji vairs neredzēs veikalu plauktos "Kodak" foto produkciju. Kompānija ievērojami sašaurinājusi savu darbību un samazinājusi nodaļas, kas atbild par fotoaparātu, filmiņu un citu foto produktu ražošanu, tādējādi kompānija saglabājusi savu vietu pasaules vareno un slaveno uzņēmumu vidē.

Pašmāju veiksmes stāsts – Ķirsona ‘Lido’


Foto: LETA

Vēl 2010.gadā ēdināšanas uzņēmums "Lido" strādāja ar 9,615 miljonu latu zaudējumiem, tā paša gada septembrī uzņēmuma vienīgajam kapitāldaļu turētājām Gunāram Ķirsonam nācās  pieteikt maksātnespēju, nespējot tikt galā ar milzīgo parādu slogu kreditoriem.

2011.gadā uzņēmumam izdevās gūt 1,03 miljonu latu peļņu, kas bija viens no iemesliem, kāpēc 2011.gada 30.decembrī tika panākta jauna vienošanās ar banku par paša "Lido" un arī galvoto saistību restrukturizāciju uz pieciem gadiem ar pagarinājumu līdz 2020.gadam.

Ķirsons pēc nedienu pārvarēšanas medijiem atzina, ka viņa lielākā kļūda, kas novedusi pie viņa un "Lido" finansiālajām problēmām, bija ar ēdināšanu nesaistītu biznesu sākšana.

2013.gadā uzņēmējs jau atvēra jaunu ēdināšanas konceptu "Ķirsons Māja".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!