Foto: Reuters/Scanpix
Mūsdienu moderno tehnoloģiju giganti nemitīgi sacenšas savā starpā, patērētājiem piedāvājot arvien jaunākus un modernākus mobilos telefonus, kurus pierasts dēvēt par viedtālruņiem. Britu medijs "The Guardian" noskaidrojis, kādus viedtālruņus izvēlas pasaules valstu līderi.

Vācijas kancleres Angelas Merkeles mobilajam telefonam pasaule pievērsa uzmanību pērn oktobrī, kad atklājās, ka ASV slepenie dienesti monitorējuši viņas sarunas, atgādina britu medijs. Taču izrādās, ka Merkele regulāri izmanto vismaz divus mobilos tālruņus. Vien no tiem ir "Nokia 6260 Slide", ar kuru veiktās sarunas, kā norāda "The Guardian", iespējams, noklausījās ASV slepenie dienesti. Taču, kad sarunas plānotas par valstiski svarīgām lietām, tad Vācijas kanclere izmanto tālruni "BlackBerry Z10", kurš ir aprīkots ar šifrēšanas mikroshēmu "Secusmart".

Kad Baraks Obama 2009.gadā ieradās Baltajā namā, viena no viņa pirmajām cīņām bija spītīga neatteikšanās no tik iemīļotā viedtālruņa "BlackBerry". Neskatoties uz iebildumiem no administrācijas juristu un slepenā dienesta puses, ASV prezidents nevēlējās atteikties no šī tālruņa lietošanas. "Viņi neizraus to man no rokām," savulaik sacīja Obama. ASV prezidents joprojām lieto "BlackBerry", tikai tagad šis telefons ir aprīkots ar speciālām drošības ierīcēm.

Pakistānā kāda konkrēta telefona lietošana ir prestiža jautājums, norāda "The Guardian", tāpēc tur nav brīnums redzēt švītīgu cilvēku ar diviem "smārtfoniem" rokās. Pakistānas prezidents Navazs Šarifs darbā lieto "iPhone" un "Samsung" viedtālruņus. Taču pats viņš šos tālruņus nenēsā, tie atrodas pie viņa svītas. Vienīgais tālrunis, ko Pakistānas vadītājs nēsā sev līdzi, ir modīgais "BlackBerry Bold". Šo telefonu viņš izmanto, lai sazinātos ar saviem ģimenes locekļiem un tuvākajiem politiskajiem sabiedrotajiem, kuri ir pagodināti, ka zina prezidenta privāto telefona numuru.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir slavens ar apgalvojumu, ka viņam mobilā telefona nav vispār. Viņš, atšķirībā no premjera Dmitrija Medvedeva, kurš ir liels "Apple" ierīču fans un no kompānijas dibinātāja Stīva Džobsa rokām savulaik saņēma pirmo "iPhone 4", nav mobilo telefonu fans. 2006.gadā Putins reportieriem paziņoja, ka viņam ir vairāki mobilie telefoni, bet viņš tos nelieto, jo sarunām pa telefonu viņam nav laika un viņš dodot priekšroku citiem komunikāciju veidiem. Taču 2010.gadā Krievijas prezidents paziņoja, ka mobilā telefona viņam nav vispār. "Ja man būtu mobilais telefons, tas zvanītu nepārtraukti, " žurnālistiem sacījis Putins.

"The Guardian" lēš, ka Putina nepatika pret mobilajiem telefoniem viņam ir iesakņojusies no VDK laikiem, jo Krievijas prezidents ir pazīstams arī kā interneta nelietotājs. Kādā 2012.gadā rādītā dokumentālajā filmā redzams Putins darba galds, uz kura ir dažādas mapes un citi dokumenti, kā arī vecmodīgs galda telefons.

Francijas prezidents Fransuā Olands nav šķirams no viņa "iPhone 5", raksta britu medijs. Tiesa, šo telefonu viņš izmanto tikai savām sarunām, piemēram, sarakstei ar draudzeni Žilī Gajē.

Vēl pirms bijušais CIP darbinieks Eduards Snoudens atklāja, ka ASV slepenie dienesti izspiego pasaules līderus, kas lika Francijas valdībai attiekties no ASV "smārtfoniem", Olandam tika piešķirts īpaši drošs "Teorem" tālrunis darba sarunām. Taču viņa priekšgājējs Nikola Sarkozī šo telefonu uzskatīja par pārāk lēnu, jo līdz savienojumam bijis jāgaida 30 sekundes, tāpēc turpinājis lietot iemīļoto "BlackBerry". G8 samitā Sarkozī nobildēts ar Putinu un bildē redzams, ka Francijas prezidents Krievijas kolēģim rāda kaut ko savā "BlackBerry".

Spekulācijas par to, kādu telefonu lieto Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns, aizsākās pēc tam, kad publiski parādījās fotogrāfija no nacionālās drošības sanāksmes 2013.gadā janvārī, kurā Čenuns redzams ar Taivānas kompānijas HTC viedtālruni.

Dienvidkorejas mediji vēstījuši, ka Čenuns mobilo telefonu varētu lietot, lai sazinātos ar ģimenes locekļiem un cilvēkiem no partijas. Ziemeļkorejas prezidents ir viens no diviem miljoniem to cilvēku, kuriem šajā noslēgtajā valstī ir viedtālrunis. Britu medijs atgādina, ka Ziemeļkorejā ir apmēram 25 miljoni iedzīvotāju.

Ziemeļkorejā populāri ir Ķīnā ražoti viedtālruņi, taču ir pieejami arī importa telefoni, kas gan ir dārgāki. Tiesa, šajā valstī telefonu var izmantot tikai zvanīšanai un īsziņām, jo piekļuve internetam ir liegta.

Itālijas jaunais premjers Mateo Renci nav vienkārši "iPhone" lietotājs, viņš savulaik publiskojis foto ar "selfiju" pie "Apple" ēkas. Kad nomira Džobss, tad Renci savā sociālās vietnes "Facebook" lapā "Apple" radītāju nodēvēja par "mūsdienu Leonardo da Vinči".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!