Foto: F64
Jau šovasar darbu pārtrauks savulaik ceturtais lielākais sulu ražotājs Krievijā – kompānija "Nidan soki", kas kopš 2010. gada pieder globālā atspirdzinošo dzērienu tirgus līderim "Coca-cola".

"Kommersant.ru" ceturtdien vēsta, ka no šā gada 1. jūnija darbu pārtrauks "Nidan soki" ražotnes Piemaskavā esošajos Koteļnikos un Novosibirskā. Darbu zaudēs aptuveni 1000 cilvēki.

Krievijas tirgū iecienīto "Nidan soki" sulu zīmolu "Moja Semja" "Coca-cola" nolēmusi atdot citam sev piederošam sulu ražotājam - "Multon", savukārt tas, vai arī turpmāk tiks ražotas sulas ar zīmoliem "Da!" un "Caprice" vēl nav izlemts.

2010. gadā "Coca-cola" par "Nidan soki" samaksāja 276 miljonus ASV dolāru. Tolaik kompānija bija ceturtais lielākais sulu ražotājs Krievijā - tās tirgus daļa sasniedza 13%. Pēdējos gados "Nidan soki" tirgus daļa ir kritusies - 2011. gadā tā bija 9%, bet 2012. gadā - vairs tikai 6,9% no kopējā sulu tirgus.

"Coca-cola" lēmumu slēgt divas "Nidan soki" ražotnes skaidro ar kopējo sulu patēriņa samazināšanos Krievijas tirgū - pērn kopējais šajā tirgū realizēto sulu apjoms krities par 5%. Tikmēr bijušais uzņēmuma akcionārs Igors Šilovs "Kommersant" pieļāvis, ka "Coca-cola" savulaik iegādājusies "Nidan soki" ar mērķi iegūt savā īpašumā tikai populārāko šī uzņēmuma zīmolu "Moja semja".

"Coca-cola" Krievijā pieder arī sulu ražotājs "Multon", kas ražo sulas ar zīmoliem "Dobrij" un "Rich", bet tagad pārņems arī zīmolu "Moja semja". "Multon" rūpnīcas Šķolkovā un Sanktpēterburgā "Coca-cola" savā īpašumā ieguva 2005. gadā, kad 501 miljonu ASV dolāru iegādājās "Multon".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!