Foto: EPA-AFI
ASV Tirdzniecības ministrija spērusi nozīmīgu soli teju četrdesmit gadus ilgušā naftas eksporta aizlieguma atcelšanā – atļāvusi eksportēt gāzes kondensātu. Šis lēmums uzskatāms par atbalstu slānekļa naftas ražotājiem un, iespējams, liecina par gatavošanos naftas eksporta embargo atcelšanai, norāda ārvalstu mediji.

Naftas eksporta embargo, kas gan neattiecas uz naftas produktu eksportu, ASV tika ieviests 1975. gadā. Tā atcelšanas rezultātā var pieaugt degvielas cenas ASV.

Tagad Tirdzniecības ministrija ir paziņojusi, ka atļaus stabilizēta naftas gāzes kondensāta eksportu. Tas nozīmē, ka ASV ražotāji drīkstēs eksportēt tā dēvēto vieglo naftu, no kuras stabilizācijas procesa gaitā ir atdalīti vieglie ogļūdeņraži, tas ir, etāns, propāns un butāns. Tā dēvētā vieglā nafta tagad pielīdzināta naftas produktiem, bet pats naftas eksporta embargo pagaidām vēl nav atcelts.

Pēdējo gadu laikā naftas gāzes kondensāta ieguves apjomi slānekļa naftas atradnēs Teksasā un Ziemeļdakotā ir trīskāršojušies un jau sasniedz aptuveni 1,2 miljonus barelu diennaktī, taču, ņemot vērā to, ka naftas eksports no ASV ir aizliegts, kondensāta ieguve ir nerentabla.

 Ņemot vērā ieguves apjomu palielināšanos, ASV naftas ražotāji uzstāj uz eksporta embargo atcelšanu vai būtisku mīkstināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!