Foto: PantherMedia/Scanpix
Krievijas domē iesniegts likumprojekts, kas aizliegtu Krievijas teritorijā ASV dolāru apriti un glabāšanu, informē vietējie mediji.

Ja likumprojekts tiks pieņemts, Krievijas iedzīvotājiem, kam vietējās bankās ir konti ASV dolāros, tie gada laika būs jāaizver, bet dolāri jākonvertē uz citu valūtu - eiro, sterliņu mārciņām, jēnām, juaņām vai citām. Tas pats attiecas arī uz uzkrājumiem skaidrā naudā.

Pēc gada dolāru konti tiks aizvērti automātiski, bet skaidrās naudas zīmes, ko atradīs policija, muitnieki, nodokļu inspektori vai robežsargi, tika konfiscētas. Tiek piedāvāts konfiscētos līdzekļus kompensēt.

Pēc likuma stāšanās spēkā Krievijā vairs nebūs iespējams iegādāties dolārus, bet nepieciešamība norēķināties šajā valūtā bezskaidras naudas darījumos būs jāpierāda. Par attaisnojumu tiks uzskatīts, piemēram, izbraukšana uz ārzemēm, taču tikai uz tādu valsti, kurai nav savas valūtas un tiek akceptēti ASV dolāri - Abhāziju, Sanmarīno, Norvēģiju, Vatikānu, Albāniju, Alžīriju, Islandi, Ķīnu, Turciju, Lihtenšteinu vai Šveici. Ceļojumiem uz Eiropas Savienības valstīm dolāri nav nepieciešami, uzskata likumprojekta autori, LDPR frakcija.

Likumprojekta skaidrojumā teikts, ka ASV dolāru brīva aprite Krievijā traucē rubļa popularizēšanu un liedz Krievijas rublim kļūt par pasaules rezervju valūtu. Tāpat par bīstamu valstij tiek uzskatīts Krievijas iedzīvotāju vidū populārais ieradums uzkrājumus veidot ASV dolārus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!