Foto: AFP/Scanpix

Krievijas federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests "Rosseļhoznadzor" var apturēt sojas spraukumu un citu produktu ievešanu ar hopervagoniem, jo tam nav iespējams paņemt šo produktu paraugus pārbaudei, paziņojis "Rosseļhoznadzor" vadītājs Sergejs Dankverts.

Atbilstoši viņa teiktajam Krievijas Darba ministrija ir informējusi par paraugu ņemšanas apstākļu pārbaudes rezultātiem šajos vagonos atbilstoši noteikumiem darbam lielā augstumā, kas apstiprināti 2014.gada 23.martā.

"Pēc šīs pārbaudes rezultātiem, "Rosseļhoznadzor" būs spiests apturēt sojas spraukumu un visas ar graudu vagoniem ievestās produkcijas piegādes ziemeļrietumu virzienā, jo nav iespējas izpildīt šo pavēli darba apstākļu dēļ," aģentūrai "Interfax" sacīja Dankverts.

Paraugu ņemšana no hopervagoniem notiek 4,5 metru augstumā.

Dankverts uzskata, ka apstākļus drošam darbam uz valsts robežas ir jārada Krievijas robežapsardzes dienestam. "Ņemot vērā, ka sojas spraukumi un citu veidu graudaugu produkcija ziemeļrietumu posmos tiek ievesti ar hopervagoniem, mēs esam spiesti brīdināt tirgus dalībniekus: ja šis jautājums netiks noregulēts, tad mēs būsim spiesti apturēt ievešanu caur dzelzceļa stacijām un atstāt šiem mērķiem tikai Krievijas ostas," paziņoja Dankverts.

Viņš arī pavēstīja, ka 2014.gadā caur dzelzceļa caurlaides punktiem uz Latvijas un Pleskavas apgabala robežas ievesti 235,5 tūkstoši tonnu sojas spraukumu.

Sojas spraukumi ir sojas pupiņu pārstrādes blakusprodukts, kas iegūts, izspiežot eļļu no mizotām sojas pupiņām vai arī atdalot eļļu ar šķīdinātāju palīdzību. Sojas rauši un spraukumi ļoti plaši tiek izmantoti industriālas jeb rūpnieciski ražotas pilnvērtīgās barības, papildbarību, starta barību, kā arī barības maisījumu gatavošanā uz vietas saimniecībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!