Foto: AP/Scanpix
Lai klientiem atvieglotu orientēšanos finanšu situācijā, ko radījušas sarežģītās sarunas starp Grieķiju un tās aizdevējiem, "Swedbank" sagatavojusi atbildes uz saņemtajiem un iespējamajiem klientu jautājumiem, portālu "Delfi" informē bankas pārstāvji.

Īpaši noderīga šī informācija varētu būt tiem cilvēkiem, kuri plāno doties uz Grieķiju, kā arī tiem, kuri plāno veikt maksājumus vai gaida ienākam maksājumus no Grieķijas.

Vai, ņemot vērā esošo tirgus satricinājumu Grieķijā, klienti varēs ar savu 'Swedbank' karti veikt maksājumus un izņemt no bankomātiem naudu?


Foto: Reuters/Scanpix

"Swedbank" turpinās pieņemt maksājumus un savlaicīgi norēķināties ar Grieķijas bankām. Bankas kartes ir pieslēgtas "Visa" un "MasterCard" tīklam un darbosies ierastajā režīmā. Tomēr, tā kā daudzos bankomātos Grieķijā varētu trūkt naudas, tās izņemšana varētu būt apgrūtināta. Banka arī brīdina, ka pastāv arī risks, ka grieķu tirgotāji un restorāni var ierobežot karšu pieņemšanu, bažīdamies, ka bankas varētu neizmaksāt tiem pienākošos finanšu līdzekļus vai pat bankrotēt.

Vai 'Swedbank' karšu lietotāji no Grieķijas bankomātiem var izņemt eiro?


Foto: Reuters/Scanpix
Ja vien bankomāts ir uzpildīts ar eiro banknotēm, "Swedbank" karšu lietotāji var izņemt naudu. Plānojot izdevumus, jārēķinās, ka Grieķijas valdība ir nolēmusi atļaut no bankomātiem dienā izņemt ne vairāk kā 60 eiro. Tomēr šim limitam nevajadzētu attiekties uz ārvalstīs izdotām kartēm.

Kas, dodoties uz Grieķiju, jāņem vērā par maksājumu veikšanu?


Foto: AP/Scanpix
Dodoties uz Grieķiju, ieteicams ņemt līdzi pietiekami daudz skaidras naudas, jo pastāv risks, ka Grieķijas bankomātos un banku filiālēs skaidra nauda varētu aptrūkties. Tirgotāji varētu atteikt karšu norēķinus, ja tiem būs bažas, ka Grieķijas bankas varētu pienācīgi nenorēķināties par karšu darījumiem. Pastāv iespējamība, ka kādu laiku Grieķijā eiro varētu nebūt pieejami vispār.

Vai pie Grieķijas e-tirgotājiem joprojām ir iespējams ar karti veikt pirkumus internetā?


Jā, kā norāda banka, maksājumi e-tirgotājiem tiek veikti atbilstoši to piedāvātajām valūtām. "Swedbank" kartes darbosies tāpat kā līdz šim.

Vai citu valstu veikali un e-tirgotāji var pieņemt Grieķijā izsniegtās kartes?


Foto: AP/Scanpix
Jā, Grieķijas izdotās starptautiskās kartes var tikt pieņemtas gan internetā, gan tirdzniecības vietās, apliecina banka. Ja darījums tiek apstiprināts, tad tirgotājs samaksu savā nacionālajā valūtā saņems kā ierasts.

Kur klientam vērsties pēc palīdzības gadījumā, ja viņa karte Grieķijā netiek pieņemta?


Foto: AFP/Scanpix

Vispārīgu informāciju klienti var uzzināt "Swedbank" mājas lapā, atgādina banka. Ja rodas kādas ar karšu darbību saistītas problēmas, klienti tiek aicināti zvanīt uz "Swedbank" Konsultāciju centru pa tālruni + 371 67444 444. Tomēr jārēķinās, ka "Swedbank" varētu būt visai ierobežotas iespējas sniegt palīdzību karšu lietotājiem Grieķijā gadījumā, ja Grieķijas banku sistēma tiktu slēgta vai arī eiro valūta šajā valstī kļūtu par deficītu.

Grieķijā ir ieviests limits skaidras naudas izņemšanai bankomātos - 60 eiro dienā. Vai tas ietekmēs arī ārvalstu kartes?


Foto: AFP/Scanpix

Nē, jo skaidras naudas izņemšanas ierobežojums neattiecas uz ārvalstu banku kartēm.

Informācija par maksājumiem situācijā, kad Grieķijas bankas ir slēgtas


Foto: AP/Scanpix

Vai ir iespējams veikt maksājumus uz Grieķiju?

Grieķijas valdība ir izdevusi rīkojumu, ka ienākošie pārrobežu maksājumi jāapstrādā arī periodā, kad bankas ir slēgtas. Tas nozīmē, ka uz Grieķiju joprojām ir iespējams veikt maksājumus dažādās valūtās, taču jārēķinās, ka tie var aizkavēties. Maksājumu veicējiem iesakām sazināties ar saņēmējiem, lai pārliecinātos, ka saņēmēja IBAN kods, saņēmējas bankas BIC kods u.tml. joprojām ir pareizi.

Vai ir iespējams saņemt maksājumus no Grieķijas?

Kamēr Grieķijas bankas ir slēgtas, maksājumi uz valstīm ārpus Grieķijas ir aizliegti, ja vien maksātājs nav saņēmis īpašu atļauju no Finanšu ministrijas komisijas, kas iespējams tikai sociāli svarīgiem maksājumiem. Swedbank apstrādās maksājumus no Grieķijas bankām pēc līdzekļu ieskaitīšanas bankā. Swedbank iesaka sazināties ar maksātāju, lai noskaidrotu, kā un kad maksājums var tikt veikts.

Informācija par maksājumiem situācijā, kad Grieķijas bankas atsāks darbību


Foto: AFP/Scanpix

Kas notiks ar klientu maksājumiem uz Grieķiju?

Veikt maksājumus uz Grieķiju būs iespējams, tomēr iespējama saņemamā maksājuma aizkavēšanās.

Ko ieteiktu klientiem darīt, ja viņiem jāveic maksājums uz Grieķiju?

Banka klientam ieteiktu pirms maksājuma nosūtīšanas vispirms sazināties ar maksājuma saņēmēju. Jāpārliecinās, vai ir īstais brīdis paredzētās naudas pārskaitīšanai. Tāpat jāpārliecinās, ka informācija par konta numuru un banku joprojām ir pareiza un jāprecizē, kādā valūtā bankai labāk saņemt maksājumu u.tml.

Vai uz Grieķiju joprojām būs iespējams veikt maksājumus eiro valūtā?

Jā, veikt maksājumus eiro valūtā kontu turētājiem Grieķijas bankās joprojām būs iespējams. Tomēr, lai arī Grieķijas banku juridiskās saistības un atbildība nebūs mainījusies, krīzes dēļ Grieķijas finanšu tirgos maksājumi pie saņēmēja var nonākt ar aizkavēšanos.

Kas notiks ar maksājumiem uz Grieķiju citās valūtās?

Veikt maksājumus uz Grieķiju joprojām būs iespējams, bet krīzes dēļ Grieķijas finanšu tirgos maksājumi pie saņēmēja var nonākt ar kavēšanos. Swedbank naudu ieskaita saņēmēja kontā tajā pašā dienā, kad Swedbank to saņem.

Ja uzņēmums pārsvarā veic importu no Grieķijas, vai Grieķijas banka uzņēmuma maksājumus Atēnās esošajam pārdevējam pārskaitīs laicīgi?

Veikt maksājumus kontu turētājiem Grieķijas bankās joprojām ir iespējams. Tomēr, lai gan Grieķijas banku juridiskās saistības un atbildība nebūs mainījusies, krīzes dēļ Grieķijas finanšu tirgos maksājumi pie saņēmēja var nonākt ar kavēšanos.

Vai no Grieķijas joprojām būs iespējams saņemt maksājumus eiro valūtā?

Saņemt maksājumus eiro valūtā no Grieķijas būs iespējams. Eiro ir spēkā esoša valūta, un Grieķijas bankas joprojām piedalās maksājumu tirgū. Tomēr, lai arī Grieķijas banku juridiskās saistības un atbildība nebūs mainījusies, krīzes dēļ Grieķijas finanšu tirgos maksājumi no Grieķijas bankas var tikt nosūtīti ar kavēšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!