Foto: AP/Scanpix
Eirozonas finanšu ministri sestdien pieņems nozīmīgu lēmumu attiecībā uz Grieķijas nesenajiem priekšlikumiem par jaunu aizdevuma plānu, piektdien paziņojis Eirogrupas prezidents Jerūns Deiselblūms.

"Mums jāpieņem nozīmīgs lēmums, lai kāds tas būtu," uzsvēra Deiselblūms.

Kā ziņots, Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs starptautiskajiem kreditoriem ceturtdienas vakarā iesniedza jaunus priekšlikumus, apmaiņā pret finanšu palīdzību solot pārskatīt pensijas un paaugstināt nodokļus.

Ciprs plānoja piektdien lūgt Grieķijas likumdevējus šo plānu apstiprināt, lai glābtu valsti no finanšu sabrukuma.

Deiselblūms sacīja, ka plašs atbalsts Grieķijas parlamentā arī piešķirtu priekšlikumiem lielāku ticamību.

Eirozonas valstu amatpersonas Grieķijas priekšlikumus izvērtēja piektdienas rītā. Viņu, kā arī Eiropas Centrālās bankas (ECB) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) veiktie secinājumi tiks prezentēti eirozonas finanšu ministriem svētdien, kad paredzēts arī Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderu samits. Tajā tiks lemts, vai pieņemt Grieķijas priekšlikumus apmaiņā pret jaunu aizdevumu vai tos noraidīt, tādējādi vēl vairāk palielināt risku, ka Grieķijai nāksies izstāties no eirozonas.

Deiselblūms apstiprināja, ka Grieķijas priekšlikumus šobrīd izskata Eiropas Komisija (EK), SVF un ECB, kas vēl šodien plāno nākt klajā ar paziņojumu.

"Es pietaupīšu savu galējo vērtējumu vēlākam laikam. Es vispirms nogaidīšu šo institūciju spriedumu," sacīja Deiselblūms.

EK preses pārstāvis iepriekš piektdien informēja, ka pēcpusdienā paredzēta telefonkonference starp Žanu Klodu Junkeru, Kristīni Lagardu, Mario Dragi un Deiselblūmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!