Foto: AP/Scanpix
Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs trešdien brīdināja, ka var sarīkot pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas, ja daļa viņa vadītās partijas "Radikāli kreiso koalīcija" (SYRIZA) biedru turpinās pretoties finansiālās palīdzības programmai un reformām.

"Ja mums nebūs parlamenta vairākuma, es būšu spiests rīkot vēlēšanas," Ciprs sacīja intervijā Grieķijas radiostacijai "Sto Kokkino".

Viņš norādīja, ka 12.jūlijā ar aizdevējiem panāktā vienošanās paredz ne tikai 86 miljonu eiro aizdevumu, bet arī var palīdzēt panākt daļas valsts parāda norakstīšanu.

Ciprs ir aicinājis sasaukt SYRIZA ārkārtas kongresu, lai apstiprinātu valdības stratēģiju, piebilstot, ka tas "lielā mērā noteiks, vai būs jārīko pirmstermiņa vēlēšanas, lai pavirzītu valsti uz priekšu".

Kongress varētu tikt sasaukts septembrī.

"Es būtu pēdējais cilvēks, kurš vēlētos vēlēšanas, ja man būtu garantēts parlamenta vairākums jautājumā par plānu pabeigt [manu] četru gadu termiņu (...) Tas ietver glābšanas programmas pabeigšanu," viņš sacīja.

Ciprs norādīja, ka piedzīvojis "sireālu" dažu savu partijas biedru rīcību, kuri paziņoja, ka atbalsta valdību, bet tomēr balsoja pret vienošanos, lai saglabātu savu "ideoloģisko tīrību".

Jau vēstīts, ka Grieķijas parlaments divos balsojumos pieņēma reformu paketes, ko pieprasīja starptautiskie aizdevēji, bet vairāk nekā 30 no 149 SYRIZA deputātiem balsoja pret. Lai pieņemtu šīs reformas, Cipram vajadzēja paļauties uz opozīcijas atbalstu.

Lielākais izaicinājums Cipram nāk no partijas eiroskeptiskā spārna, ko vada bijušais enerģētikas ministrs Panajotis Lafazanis, kuru Ciprs atlaida jūlijā pēc domstarpībām par palīdzības programmu.

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Eiropas Komisijas (EK) pārstāvji pirmdien ieradās Atēnās un nekavējoties sāka sarunas ar Grieķijas amatpersonām par trešo aizdevuma paketi.

Grieķija un Eiropas Savienība (ES) cer, ka jaunā aizdevuma nosacījumi var tikt galīgi izstrādāti līdz augusta vidum. Grieķijai 20.augustā ir jāveic 3,2 miljardu eiro maksājums Eiropas Centrālajai bankai (ECB) sava parāda dzēšanā, bet septembrī jāveic 1,5 miljardu eiro maksājums SVF.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!