Foto: Reuters/Scanpix

Policija ir veikusi kratīšanu Vācijas autobūves milža "Volkswagen" (VW) filiāles Francijā galvenajā birojā saistībā ar izmeklēšanu par plašo gāzu izmešu manipulāciju skandālu, svētdien paziņoja anonīms avots tieslietu struktūrās.

Izmeklētāji piektdien veica kratīšanu kompānijas galvenajā birojā Francijas ziemeļos esošajā Viljē-Koteretē, kā arī citā birojā Parīzes pievārtē, konfiscējot dokumentus un datorus, piebilda avots.

Līdzīgi citām valstīm arī Francija ir sākusi izmeklēšanu par iespējamu krāpšanos ar programmatūru, kas automašīnām ar dīzeļa dzinēju ļāva uzrādīt realitātei neatbilstošus gāzu izmešu pārbaužu rezultātus. VW ir atzinis, ka 11 miljoni automašīnu visā pasaulē ir aprīkotas ar tādu programmatūru.

Gandrīz viens miljons automašīnu no VW zīmoliem, tostarp VW, "Audi", "Škoda" un "Sear", kas pēdējo gadu laikā aprīkotas ar dzinēju, kuram ir krāpnieciskā programmatūra, ir pārdotas Francijā, liecina VW filiāles Francijā dati.

Pasaules Veselības organizācija 2012.gadā paziņoja, ka dīzeļa dzinēja radītie izmeši ir kancerogēni.

Dažu automašīnu ar krāpniecisko programmatūru izmešu līmenis pat par 40 reizēm pārsniedza pieļaujamo līmeni.

Pagājušajā nedēļā arī Itālijas policija veica kratīšanu VW birojos.

Vācijā prokuratūra piektdien paziņoja, ka ir identificējusi mazāk nekā desmit aizdomās turētos saistībā ar skandālu, bet VW paziņoja, ka ir sarucis tā zīmola spēkratu pārdošanas apmērs visā pasaulē.

Izmešu rādījumu manipulācijas skandāls ir viens no plašākajiem autobūves sektora vēsturē.

Skandāla dēļ no amata atkāpās VW ģenerāldirektors Martins Vinterkorns un viņa vietā stājās bijušais VW grupā ietilpstošā luksusa automašīnu ražotāja "Porsche" vadītājs Matiass Millers.

VW piektdien arī paziņoja, ka no 1.janvāra valdes loceklis godīguma un tiesību jautājumos būs konkurenta "Daimler" bijušais augsta ranga vadības pārstāvis.

Iepriekš autobūves milzis paziņoja, ka Eiropā vien tam būs jāatsauc 8,5 miljoni automašīnu ar dīzeļa dzinēju. Automašīnu atsaukšana un sodi kompānijai izmaksās miljardiem eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!