Foto: DELFI
Turcija sākusi meklēt alternatīvas Krievijas graudu importam, jo radušās bažas par graudu tirgus tālākām perspektīvām pēc tam, kad pieaugusi spriedze abu valstu attiecībās Sīrijā notriektā bumbvedēja dēļ, ziņo aģentūra "Reuters".

Daudzi Turcijas tirgotāji uzskata, ka vislabākā alternatīva kviešu piegādēm būtu Ukraina, lai gan cenas ir augstākas. Tiek skatītas arī iespējas importēt kviešus no Eiropas Savienības.

Oficiāli Krievija pagaidām pret graudu eksportu uz Turciju vēl nevēršas, un kravas kuģi atstāj Krievijas ostas kā parasti, tikai atsevišķos gadījumos rodas problēmas. Tikmēr tirgotāji abās valstīs bažījas, ka Krievija tomēr varētu sākt ierobežot graudu eksportu uz Turciju. Tāpat Ankara var ieviest ierobežojumus, jo spriedze pieaug, un neviena no valstīm šobrīd neizrāda gatavību piekāpties.

Krievija jau ir noteikusi sankcijas pret Turciju, kas ietver dažādu pārtikas produktu importa aizliegumu, savukārt Turcija gatavojot atbildes gājienu.

Saskaņā ar portāla "graudi.lv" informāciju tirgotāji patlaban strādā saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem, noslēdz nelielu skaitu jaunu darījumu ar ātru piegādi, taču tālāki līgumi ir iesaldēti. Atsevišķi turku tirgotāji pavēstījuši, ka saistībā ar nākamā gada līgumiem sākuši strādāt "pēc plāna B".

Graudu eksports caur Krievijas ostām Azovas jūrā ierasti samazinās janvārī un februārī, un aptuveni divas trešdaļas no kopējā graudu eksporta apjoma Turcijai tiek piegādātas no jūlija līdz decembrim. Plānots, ka minētajā laikā Krievija uz Turciju eksportēs apmēram 2,5 miljonus tonnu graudu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!