Foto: AFP/Scanpix
Ārkārtas stāvoklis, kas šonedēļ tika izsludināts Venecuēlā ar valsts prezidenta Nikolasa Maduro dekrētu, ir konstitucionāls, ceturtdien nolēma Augstākā tiesa.

Dekrētu ir noraidījusi opozīcijas kontrolētā Nacionālā asambleja (parlaments).

Laikā, kad opozīcija pieprasa rīkot referendumu Maduro atcelšanai no amata, prezidents ir izdevis dekrētu, kas piešķir drošības spēkiem plašas pilnvaras sabiedriskās kārtības ieviešanā un pārtikas sadalē.

Augstākā tiesa, kurā ir Maduro atbalstoši tiesneši, atzina šo dekrētu par konstitucionālu, "ņemot vērā ārkārtējos sociālos, ekonomiskos, politiskos, dabas un ekoloģiskos apstākļus, kuri smagi ietekmē valsts ekonomiku".

Maduro izsludinātais ārkārtas stāvoklis stājās spēkā pirmdien uz 60 dienām, bet var tikt pagarināts. Prezidents paziņoja, ka to izsludinājis, lai novērstu draudus valstij.

Ārkārtas stāvoklis paredz paplašināt armijas un policijas pilnvaras sabiedriskās kārtības uzturēšanai, kā arī vietējo civilo grupu atbalstu tām.

Valdība ar šo dekrētu piešķīrusi sev plašas pilnvaras drošības, pārtikas sadales un energoapgādes jomās.

Venecuēla cīnās ar hiperinflāciju, ekonomikas kritumu, plašu noziedzību, korupciju, pārtikas un elektroenerģijas trūkumu.

Parlaments otrdien noraidīja prezidenta dekrētu par ārkārtas stāvokli, nolemjot, ka ārkārtas stāvokļa izsludināšana "padziļina smago konstitucionālās un demokrātiskās iekārtas graušanu, kuru pārcieš Venecuēla," un ka Maduro ar šo dekrētu ir ignorējis valsts konstitūciju.

Maduro trešdien paziņoja, ka viņš ir gatavs pastiprināt ārkārtas stāvokli, kas šonedēļ tika ieviests pēc opozīcijas vadītiem protestiem galvaspilsētā Karakasā un citās pilsētās.

Maduro paziņoja saviem atbalstītājiem, ka viņš dotu šādu pavēli, kas nozīmē likumu un tiesību apturēšanu sabiedriskās kārtības saglabāšanai, ja notiktu "vardarbīgi" akti pret valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!