Foto: AFP/Scanpix

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro sestdien nolēma, ka līdz šim nominālvērtības ziņā lielāko banknošu – 100 bolivaru banknošu – izņemšana no apgrozības tiek atlikta līdz 2.janvārim.

Maduro, kurš paziņoja par šo lēmumu pēc tikšanās ar savas administrācijas ierēdņiem, arī sacīja, ka Venecuēlas robežas ar Brazīliju un Kolumbiju arī paliks slēgtas līdz 2.janvārim.

Maduro, kura popularitāte ir kritusies, apgalvo, ka 100 bolivaru naudaszīmes ir jāizņem no apgrozības tāpēc, ka "mafija" šīs banknotes uzkrājot ārvalstīs saskaņā ar ASV atbalstītu plānu Venecuēlas destabilizēšanai.

Apsūdzot ārvalstu "mafiju" centienos destabilizēt Venecuēlas ekonomiku, Maduro šonedēļ lika slēgt valsts robežu ar Kolumbiju un pēc tam arī ar Brazīliju.

100 bolivaru banknotes melnā tirgus vērtība bija tikai apmēram divi eiro centi, bet tās bija nominālvērtības ziņā lielākās banknotes un vēl nesen sastādīja 77% no visas Venecuēlā apgrozībā esošās skaidrās naudas.

Maduro 11.decembrī paziņoja, ka šīs banknotes tiks izņemtas no apgrozības 72 stundu laikā. Viņš sacīja, ka 100 bolivaru banknotes būs apgrozībā līdz 14.decembrim, bet pēc tam iedzīvotājiem būs divas nedēļas, lai tās apmainītu pret citām banknotēm.

15.decembrī Venecuēlā tika laistas apgrozībā sešas jaunas banknotes un trīs jaunas monētas, no kurām lielākās banknotes nominālvērtība ir 20 000 bolivaru.

Venecuēlas iedzīvotāji šonedēļ protestēja pret to, ka 100 bolivaru banknotes tiek izņemtas no apgrozības, lai gan vēl nav sagādātas jaunās banknotes, tādējādi atstājot cilvēkus bez naudas pārtikas un Ziemassvētku dāvanu iegādei.

Valsts dienvidos Bolivaras štatā notikušās nekārtībās gāja bojā četri cilvēki, pavēstīja divas vietējās amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!