Foto: Publicitātes foto

Koncertzālē "Palladium" šī gada 8. septembrī uzstāsies pasaules atpazīstamību iemantojusī mongoļu folkmetāla grupa "The HU", portālu "Delfi" informē "Positivus Music" pārstāvji.

"The HU" ir unikāla folkmetāla grupa no Mongolijas, kas apvieno tradicionālos rīkles dziedājumus un teju tūkstoš gadu senus instrumentus ar "heavy metal" žanra skaņu estētiku. Grupa īsā laikā jau ir iekarojuši pasaules metālistu un ne tikai šī žanra cienītāju sirdis, vēsta koncerta rīkotāji.

Biļetes uz koncertu Rīgā būs nopērkamas no 3. maija "Biļešu servisa" tīklā. FBI un Positivus festivāla koncertu kluba biedri biļetes varēs iegādāties iepriekšpārdošanā jau no 1. maija pulksten 10, izmantojot kodu, kas tiks izsūtīts reģistrētajiem lietotājiem

Grupa radusies 2016. gadā, tātad tās vēsture vēl nav gara, bet viņi ir pamanījušies no savas karjeras neizsvītrot arī tos divus gadus, kad Covid-19 pandēmijas dēļ koncertdarbība bija jāpārceļ uz nezināmu laiku – mongoļu folkmetālisti youtube kanālā iepazīstināja pasauli ar savu nacionālo virtuvi (HU’s In The Kitchen?).

Līdzīgi kā citās valstīs, kurās krietnu daļu 20. gadsimtā valdīja komunisti, Mongolijā no 1924. līdz 1992. gadam bija liegta piekļuve Rietumeiropas kultūrai, tostarp mūzikai – džezam un rokam, un arī Mongolijas tautas mūzikas popularizēšana bija ierobežota, Viss mainījās pēc Mongolijas revolūcijas 1990. gadā, pārmaiņu haosā sāka ieplūst arvien vairāk informācijas no ārpuses, tostarp par kultūras izpausmēm ASV un Rietumeiropā. Dziedātājs Bayarmagnai "Dashka" Dashdondog izveidoja grupu 2016. gadā, pats uzņemoties producenta un dziesmu autora pienākumus, bet pārējos dalībniekus izvēloties no Mongolijas Valsts Mūzikas un Dejas konservatorijas studentu vidus, kuri pieprata par rīkles dziedāšanu saukto tradīciju un spēlēja arī etniskos mūzikas instrumentus. "The HU" (mongoļu valodā "hu" nozīmē "cilvēks") pamatsastāvs palicis nemainīgs un tajā joprojām darbojas: Galbadrakh "Gala" Tsendbaatar – rīkles dziedāšana, zirgagalvas vijole (horsehead fiddle), Nyamjantsan "Jaya" Galsanjamts – vargāns, blokflauta, rīkles dziedāšana, Enkhsaikhan "Enkush" Batjargal – zirgagalvas vijole, rīkles dziedāšana, Temuulen "Temka" Naranbaatar – tovshuur (ar ādu apvilkts divstīgu koka instruments, ko 13. gadsimta mongoļi spēlējuši pitrms kaujām), piedziedājumi, piebalsis.

Turnejās grupai pievienojas vēl četri vīri, kuri spēlē tradicionālos rokmūzikas instrumentus – ģitāras un basus, bungas un perkusijas, kā aŗī piedzied fona vokālus. Grupas ideja bija spēlēt valstī iepriekšējās desmitgadēs liegto "heavy metal" žanra mūziku, nevis kopējot jau zināmās žanra grupas, bet turpinot pētīt un rūpīgi piemeklēt savā rīcībā esošos resursus no Mongoļu tradicionālās kultūras, pēc iespējas vairāk integrējot tos rokmūzikā, kas viņus padarīja unikālus un interesantus visai pasaulei. Savu stilu viņi nodēvēja par "hunnu rock", smeļoties iedvesmu savas zemes vēsturē – no Hunnu Impērijas (3.gs.pirms mūsu ēras – mūsu ēras 1.gs).

"The HU" publicēja pirmās divas dziesmas kanālā "YouTube" 2018. gada beigās – "Yuve Yuve Yu" and "Wolf Totem", kas nākamā gada pavasarī sasniedza pirmo vietu "Billboard's Hard Rock Digital Song Sales" topā, "The Hu" kļūstot par vēsturē pirmajiem mongoļu mūziķiem, kuri tikuši "Billboard" topā, kur pat daudzi Eiropā slaveni mūziķi tā arī nekad neiekļūst. Otra dziesma "Yuve Yuve Yu" tajā pašā popularitātes sarakstā ierindojās septītajā vietā, kamēr "Wolf Totem" jau pakāpās līdz nākamajam līmenim, debitējot 22. vietā "Billboard's Hot Rock Songs" topā.

Tajā pašā – pirmo panākumu – gadā "The HU" jau tikās ar Mongolijas prezidentu, kurš viņiem izteica atzinību par savas valsts popularizēšanu, pirms viņi devās savā pirmajā, divdesmit trīs koncertu turnejā divpadsmit Eiropas valstīs, kuru noslēdzot, tika izdots "The HU" ceturtais singls "The Great Chinggis Khaan" – slavas dziesma tautietim, kura laikā Mongoļu Impērija kļuva par lielāko impēriju cilvēces vēsturē ar teritoriju vairāk nekā 33 miljoni km² – tā aizņēma lielāko daļu Eirāzijas sauszemes no Klusā okeāna līdz Vidusjūrai un no Indijas okeāna līdz polārajam lokam.

"The HU" debijas albums "The Gereg" iznāca 13. septembrī. Nosaukumā izmantotais vārds "Gereg" arī ņemts no vēstures – tā tikusi saukta diplomātiskā pase Čingishana laikos. Albumu izdeva ASV ierakstu kompānija "Eleven Seven Records", un visu atlikušo 2019. gadu grupa intensīvi koncertēja Ziemeļamerikā, 27. novembrī vēl paspējot saņemt Mongolijas valsts augstāko apbalvojumu – Čingishana Ordeni ('Order of Genghis Khan") par Mongolijas kultūras nešanu pasaulē.

"The HU" sāka sadarboties arī ar angliski dziedošajiem vokālistiem – dziesmas "Yuve Yuve Yu" jaunajā versijā dziedāja Denijs Keiss (Danny Case) no "From Ashes to New", bet "Wolf Totem" remiksā piedalījās "Papa Roach" līdrevokālists Džikobi Šadiks (Jacoby Shaddix) – šī versija tika iekļauta šausmu filmas "The Retaliators" skaņu celiņā, bet "Song of Women" remiksā skanēja grupas "Halestorm" vokālistes Elizabeth "Lizzy" Hale balss.

2020. gada Austrālijas turnejas laikā "The HU", tāpat kā visu pasauli tolaik, apturēja "Covid-19" pandēmijas ierobežojumi, bet grupa turpināja darbu pie singla "Black Thunder" un uzsāka video sēriju "HU's in the Kitchen", demonstrējot savas kulinārijas prasmes "YouTube" un turpat sniedzot arī virtuālo labdarības koncertu, paziņojot arī par plāniem izdot otro albumu 2021. gada jūlijā. Viņu dziesmas "The Legend of Mother Swan" versija dāņu blekmetāla mākslinieces Myrkur izpildījumā tika izmantota videospēlē "The Sims 4", bet 3. decembrī "The HU" izdeva kaverversiju "Metallica" dziesmai "Sad but True", izraudzīti kā vieni no 53 māksliniekiem, kuri izpelnījušies godu piedalīties grupas "Metallica" slavenākā – melnā albuma trīsdesmitt gadu jubilejas izdevumā "The Metallica Blacklist", kur viņi izpilda arī "Through the Never" – visi albuma ienākumi tika ziedoti labdarībai.

Septembrī atgriezušies Ziemeļamerikā savā "Hun Tour", "The HU" atsāka dzīvo koncertēšanu pēc pandēmijas, spēlējot arī dziesmas no tobrīd vēl gaidāmā otrā albuma "Rumble of Thunder", kuru dziesmu autors Dashka raksturo kā mūsdienu sabiedrības un seno laiku vēstures iedvesmotu.

2023. gada sākumā tika izdots video dziesmai "This Is Mongol (Warrior Souls)", kurā ar galveno vokālu un ritma ģitāru piedalījās Viljams Duvols (William DuVall) no grupas "Alice in Chains" , savukārt "Black Thunder" piedalījies Daniel "DL" Laskiewicz no "Bad Wolves" and Seržs Tankjans (Serj Tankian) no slavenās ASV dzīvojošo armēņu grupas "System of a Down". 2024. gada martā britu slavenie "heavy metal" veterāni "Iron Maiden" paziņojuši, ka "The HU" viņus iesildīs "Future Past" turnejas Ziemeļamerikas koncertos.

"The HU" mūzika izmantota divās "Star Wars" videospēlēs – "Star Wars Jedi: Fallen Order" (2019) un "Star Wars Jedi: Survivor" (2023). Dažas dziesmas – "Hohochu", "Sugaan Essena" ("Black Thunder") un "Eseerin Vasahina" skan spēles grupas "Agasar" sniegumā. "Mēs visi esam "Star Wars" fani. Sākām skatīties filmas bērnībā un visi gribējām būt kā Luke Skywalker, jo šis tēls arī mūs motivēja būt stipriem un godīgiem cilvēkiem," ir izteicies  "Gala" Tsendbaatar 2020. gadā medijā "Revolver".

Dziesmas "Sugaan Essena" vārdi koncertos Eiropā un Ziemeļamerika tika izpildīt oriģinālā – mongoļu –valodā, bet vēlāk spēles vajadzībām viņi tekstu pārrakstīja citplanētiešu valodā, kura tomēr esot pārāk grūta, lai tajā dziedātu koncertos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!