Foto: Library of Congress, Prints & Photographs Division, FSA/OWI Collection
1929. gada oktobrī līdz ar ASV vērtspapīru tirgus krahu aizsākās 20. gadsimta smagākā ekonomikas krīze pasaulē. Valsts vadošie baņķieri ārkārtas sapulcēs centās situāciju normalizēt, taču tas vispārēju paniku un turpmāko akciju pārdošanas vilni nemazināja. Mūsdienās publiski pieejama plaša foto datu bāze, kurā redzama tā laika nabadzībā nonākušo cilvēku ikdiena.

Krīzes cēloņi bija sabiedrības pārlieku lielais optimisms, operējot ar saviem finanšu līdzekļiem. Cilvēki, pieaugot labklājībai ASV "zelta divdesmitajos", intensīvi ieguldīja naudu akciju tirgos, kas savukārt pavēra ceļu dažādām tirgus spekulācijām, kas noveda pie tirgus sabrukuma.

Cilvēki vienā mirklī zaudēja visus savus ietaupījumus. Bet viss akciju tirgus īsā laikā zaudēja 30 miljardus dolāru - tas ir vairāk nekā ASV valdība iztērēja visa Pirmā pasaules kara laikā. Stabilizēt valsts finanšu stāvokli izdevās tikai pēc 25 gadiem.

Lai situāciju valstī uzlabotu, ASV prezidenta Franklina Rūzvelta administrācija 1933. gadā īstenoja ekonomisku un sociālu programmu, kura pazīstama arī kā "Jaunais kurss" (New Deal). Tās mērķis bija likvidēt Lielās depresijas sekas.

Leģendārās fotogrāfes Dorotejas Langes 1936. gadā fiksētie kadri, kuros redzami nabadzībā nonākušie Oklahomas štata Delavēras iedzīvotāji:

Rūzvelta programma, lai gan ļoti īsā laikā īstenoja virkni ekonomikas un likumdošanas iniciatīvu, regulāri saņēma arī sabiedrības kritiku par nepietiekamu rīcību. Bet uzņēmēji ASV valdību kritizēja par pārlieku lielu iejaukšanos uzņēmējdarbībā. 1935. gadā, piedzīvojot aizvien pieaugošās nesaskaņas paša Rūzvelta pārstāvētajā Demokrātiskajā partijā, prezidenta administrācija uzsāka jaunu atbalsta programmu grūtībās nonākušajiem lauksaimniekiem. Bet, lai programmas nepieciešamību labāk paskaidrotu sabiedrībai, uzsāka vērienīgu dokumentēšanas projektu, kas fiksēja sadzīvi Amerikas Savienotajās Valstīs pēc Lielās depresijas.

Kampaņas ietvaros laika posmā no 1935. gada līdz 1945. gadam štatos tika uzņemtas ap 170 000 fotogrāfiju, kuras mūsdienās glabā ASV Kongresa bibliotēka.

Jeila Universitāte ASV ir izveidojusi programmu "Photogrammar", kuras ietvarā šīs fotogrāfijas tiek publiskotas, kategorizētas un apstrādātas. Atverot mājaslapu, iespējams ar datorpeles kursoru kartē izvēlēties, kura vieta ASV jums interesē, un tad aplūkot pieejamos uzņēmumus.

Vairāk par Jeilas projektu angļu valodā iespējams izlasīt šeit.

Bērni 1936. gadā lūkojas pa logu Ņūdžersijas štata Franklinā. Skatlogs, pa kuru bērni skatās, kādreiz piederēja veikalam, bet pēc bankrota telpas apdzīvoja pilsētas iedzīvotāji.

Foto: Library of Congress, Prints & Photographs Division, FSA/OWI Collection

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!