Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Globālās ekonomikas perspektīvas 2020. gadā ir negatīvas – recesija ir tikpat liela kā globālās finanšu krīzes laikā vai pat vēl lielāka, taču 2021. gadā ir iespējama ekonomikas atveseļošanās, pirmdien, 23. martā, paziņojumā teica Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītāja Kristalina Georgieva.

Koronavīrusa pandēmijas izmaksas jau ir sasniegušas neizmērojamu līmeni, tāpēc visām valstīm ir jāsadarbojas, lai aizsargātu cilvēkus un ierobežotu ekonomisko kaitējumu, uzsvēra Georgieva.

Fonda pārstāve aicina attīstītās valstis nodrošināt lielāku atbalsu valstīm ar zemiem ienākumiem un norādīja, ka SVF ir gatavs mobilizēt visas sava aizdevuma izsniegšanas spējas viena triljona dolāru apmērā.

Vienlaikus SVF arī apsver veikt SDR (special drawing rights - speciālās aizņēmuma tiesības) piešķīrumu tāpat, kā to darīja globālās finanšu krīzes laikā. Uz to ir mudinājušas arī vairākas valstis ar zemiem un vidējiem ienākumiem.

Lai panāktu ekonomikas atveseļošanos, ir svarīgi prioritāti stiprināt veselības aprūpi. "Ekonomiskā ietekme ir un būs smaga. Bet, jo ātrāk mitēsies vīruss, jo ātrāka un spēcīgāka būs atveseļošanās," pauda Georgieva.

SVF atbalsta visus ārkārtas fiskālos pasākumus, ko valstis ir ieviesušas, lai atbalstītu medicīnas nozares un aizsargātu vīrusa skartos darba ņēmējus un uzņēmējus, kā arī atzinīgi vērtē centrālo banku centienus atvieglot monetāro politiku. SVF arī ievērojami palielinās ārkārtas finansējumu, jo gandrīz 90 valstis jau ir lūgušas fonda palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!