Foto: Пресс-фото

Būvniecības, remonta un sadzīves preču tirdzniecības tīkla "Senukai" lielākais akcionārs – somu kompānija "Kesko" izrādījusi neapmierinātību ar grupas vadību Baltijas valstīs un Baltkrievijā, kā arī neizslēdz iespēju tiesāties ar citu akcionāru – Lietuvas uzņēmēju Arturu Rakausku, vēsta "rus.delfi.lv".

Kā aģentūrai BNS apliecināja "Kesko", šā gada pirmajā pusē kompānija ierosināja stratēģiskās darbības pārskatīšanu Baltijas valstīs un Baltkrievijā, lai izlemtu, ko darīt ar atšķirīgajiem viedokļiem par "Kesko Senukai Lithuania" attīstību un pārvaldīšanu, kā arī pieņemtu stratēģiskus lēmumus attiecībā uz biznesu Baltijas valstīs.

"Kesko" piedāvāja uzņēmumam "R Investicijos" veikt sarunas par "Kesko Senukai". Tostarp piedāvātās alternatīvas ietver uzņēmuma sadalīšanu, akciju iegādi vai pārdošanu, teikts "Kesko" komentārā BNS. Vienlaikus kompānija atteicās detalizēti komentēt, kas konkrēti to neapmierina grupas vadībā un vai tā ir uzsākusi sarunas ar "R Investicijos" īpašnieku Rakausku par uzņēmuma nākotni.

Rakausks norāda, ka ar "Kesko" tiek apspriesta elektroniskās tirdzniecības stratēģija 2021.-2025. gadam. Viņš pauda pārliecību, ka tuvākajā laikā izdosies panākt vienošanos par līdzvērtīgu partnerību un jaunu stratēģiju "Kesko Senukai". "Lūzuma punkts un pelnoša izaugsme Latvijā un Igaunijā sākās tikai 2016. gadā, kad mēs pārņēmām "Kesko" veikalu pārvaldi, izmantojot Lietuvā uzkrāto pieredzi," atzīmē Rakausks.

Grupas elektronisko tirdzniecību veic "Penktoji projekto bendrove". Jāatgādina, ka tās akcionārs "Kesko Senukai Lithuania" (51% akciju) 2018. gadā iegādājās Latvijas uzņēmumu "Mobilukss", kas pārvaldīja e-komercijas veikalus "1a" Baltijas valstīs. Pārējie "Penktoji projekto bendrove" akcionāri ir Rakauska kontrolēta kompānija "Energijos sklaida" (33,81%) un komanditsabiedrība "Žabolis ir partneriai"(15,9%).

Uzņēmums "Kesko" Viļņas tiesā iesniedzis prasību, kurā apstrīd akcionāru lēmumus par pamatkapitāla palielināšanu "Penktoji projekto bendrove". "Prasība, ko "Kesko" iesniedza pret "Penktoji projekto bendrove", ir saistīta ar minēto viedokļu pretrunu. Tiesvedība nekādā gadījumā neietekmēs "Kesko Senuku Lithuania" ikdienas darbību," teic "Kesko" komunikācijas nodaļas vadītāja Džesika Diktoņa.

"Kesko" pieder 50,65% "Kesko Senukai Lithuania" akciju, bet 49,35% akciju tieši un netieši (ar 100% kontrolējamo uzņēmumu "R Investicijos") pieder uzņēmumam "SSPC", kura īpašnieki ir Artūrs un Egle Rakauski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!