Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīna, sākot ar sestdienu, Austrālijas vīnam piemēros nodokļus līdz pat 212% apmērā, vēsta "BBC". Ķīna ir Austrālijas vīna darītāju lielākais tirgus.

Ķīnas atbildīgās amatpersonas paziņojušas, ka tie ir pagaidu antidempinga pasākumi, lai apturētu subsidētu Austrālijas vīna importu.

Nodokļi svārstīsies no 107% līdz 212%, pastiprinot spriedzi tirdzniecības jomā starp abām valstīm.

Pēdējo mēnešu laikā Ķīna asi vērsusies pret Austrālijas importu, ieskaitot ogles, cukuru un miežus.

Ķīnas amatpersonas apgalvo, ka daļa Austrālijas vīna Ķīnā tiek pārdota lētāk (par dempinga cenām) nekā vietējā tirgū, izmantojot subsīdijas. Austrālija ir noraidījusi šo apgalvojumu.

Ķīna ir lielākais Austrālijas vīna eksporta galamērķis, kas 2020. gada deviņos mēnešos veidoja 39% no kopējā eksporta.

Ķīna ir veikusi gadu ilgu izmeklēšanu, izvērtējot vīnus, kas tiek pārdoti Ķīnā par cenām, kas esot zemākas nekā Austrālijā.

Pēc šī paziņojuma Austrālijas "Treasury Wine Estates" (TWE), kas ir viens no pasaules lielākajiem vīndariem, akciju cena samazinājās par vairāk nekā par 13%.

Ķīnas amatpersonas nav norādījušas, cik ilgi šie tirgus aizsardzības pasākumi turpināsies.

Austrālijas lauksaimniecības ministrs Deivids Litpruds uz Ķīnas paziņojumu reaģējis ar vārdiem, ka valdība ir "ārkārtīgi vīlusies". "Austrālijas valdība kategoriski noraida jebkādus apgalvojumus par mūsu vīna ražotāju dempinga cenām Ķīnā," viņš sacījis.

"Austrālijas vīns ir ļoti populārs gan Ķīnā, gan visā pasaulē tā augstās kvalitātes dēļ, un mēs esam pārliecināti, ka pilnīga un rūpīga izmeklēšana to apstiprinās," pavēstījis ministrs.

Austrālijas tirdzniecības ministrs Saimons Birmingems sacījis, ka jaunie tarifi padara Austrālijas vīnu nepārdodamu Ķīnā. "Šis ir ļoti satraucošs laiks daudziem simtiem Austrālijas vīna ražotāju, kuri labticīgi ir izveidojuši stabilu noieta tirgu Ķīnā," viņš teicis.

Ķīnas un Austrālijas politiskās attiecības šogad ir būtiski pasliktinājušās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!