Foto: NASA

Japānas uzņēmums un Kioto universitāte ir apvienojuši spēkus, lai līdz 2023. gadam attīstītu pasaulē pirmos satelītus, kas izgatavoti no koka, ziņo "BBC".

"Sumitomo Forestry" paziņojusi, ka ir sākusi pētījumu par koksnes materiālu izmantošanu kosmosā.

Partnerība sāks eksperimentēt ar dažādiem koksnes veidiem ekstremālos apstākļos uz Zemes.

Kosmosa atkritumi kļūst par arvien lielāku problēmu. Koka satelīti sadegtu, neradot kaitējumu.

"Mēs esam ļoti noraizējušies par to, ka visi satelīti, kas atkal nonāk Zemes atmosfērā, sadeg un rada sīkas alumīnija oksīda daļiņas, kas ir klātesošas vēl daudzus gadus," skaidrojis Kioto universitātes profesors un japāņu astronauts Takao Doi.

"Nākamais posms būs satelīta inženiertehniskā modeļa izstrāde, pēc tam mēs izgatavosim lidojuma modeli," viņš skaidrojis.

Kā astronauts viņš Starptautisko kosmosa staciju apmeklēja 2008. gada martā. Šīs misijas laikā viņš kļuva par pirmo cilvēku, kurš kosmosā palaida bumerangu, lai noteiktu tā uzvedību.

"Sumitomo Forestry", kas ir daļa no "Sumitomo" grupas, informējusi, ka tā izstrādās koka materiālus, kas ir ļoti izturīgi pret temperatūras izmaiņām un saules gaismu. Izmantotā koksne esot "pētniecības un attīstības noslēpums".

Satelītus arvien vairāk izmanto saziņai, televīzijai, navigācijai un laika apstākļu prognozēšanai. Saskaņā ar Pasaules ekonomikas foruma (WEF) datiem ap Zemi riņķo gandrīz 6000 satelītu. Aptuveni 60% no tiem ir nederīgi (kosmosa atkritumi).

Pētījumu firma "Euroconsult" lēš, ka šajā desmitgadē katru gadu tiks palaisti 990 satelīti, kas nozīmē, ka līdz 2028. gadam orbītā varētu būt 15 000 satelītu.

Īlona Maska kompānija "SpaceX" jau ir palaidusi vairāk nekā 900 "Starlink" satelītu un plāno vēl tūkstošiem.

Jāatzīmē, ka 2006. gadā neliels kosmosa atkritumu gabals sadūrās arī ar Starptautisko kosmosa staciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!